KAKO god da se okonča teška diplomatsko-energetska borba oko „Južnog toka“, izgradio se on ili ne, Srbija se neće strateški udaljavati od Rusije – saznaju „Novosti“ u vrhu vlasti.

A konačna sudbina „Južnog toka“ mogla bi da bude poznata već 9. decembra kada će se u Sofiji, za istim stolom naći vrh Evropske unije i sve zemlje učesnice u projektu.

U glavnom gradu Bugarske, gde su se gasne cevi i zavezale u čvor, možda će biti i poslednji pokušaj da se „oživi“ ruski gasovod kroz Evropu, pošto je prvi čovek Ruske Federacije Vladimir Putin u ponedeljak iz Ankare poručio da se grandiozni energetski projekat do daljeg potpuno obustavlja.

Srbija je životno zainteresovana za rasplet ove geopolitičke i gasne bitke, jer se procenjuje da bi naša država, u slučaju odustajanja od gasovoda, godišnje gubila 200 miliona evra samo od tranzitne takse za protok gasa, dok bi se ukupna šteta merila stotinama miliona evra.

Kako „Novosti“ saznaju, Srbija bi u slučaju krajnje nepovoljnog ishoda, mogla da razmišlja i o finansijskoj odšteti od ruskih partnera zbog odustajanja od projekta, jer je naša zemlja ispunila ugovorne obaveze iz energetskog paketa – uključujući privatizaciju NIS i povoljne stope rudne rente za rusku stranu…

Ishod teške diplomatsko-energetske bitke mogao bi da ima posledice i po zaoštravanje odnosa između Kremlja i Zapada, što ne bi prošlo ni mimo Srbije koja je u klinču između titana.“PLAVI TOK“ KAO ZAMENA? Putin je „zapretio“ i alternativnim pravcem gasovoda, već nazvanim „Plavi tok“, koji bi kretao iz Krasnodarska, pa ispod Crnog mora do granice Turske i Grčke, odakle bi preko Makedonije bio transportovan i u Srbiju i dalje u zemlje regiona i Evrope. – Mi ćemo, ne samo proširiti „Plavi tok“, koji vodi ka Turskoj, nego ćemo napraviti i novi gasovod.

Deo tog gasa koristiće Turska, a ostatak će ići do granice sa Grčkom gde će biti veliko skladište odakle će kasnije „plavo gorivo“ moći da se prodaje zemljama Južne Evrope – objasnio je Putin.

Iznenadni tvrd stav Kremlja prema projektu, različito se tumači.

Prva verzija je da Rusija definitivno diže ruke od gasovada i cevi okreće ka Turskoj.

A druga, da je ovo samo hazarderska igra Moskve kojom se EU isteruje na čistac – treba li joj „Južni tok“ ili ne.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da prekid izgradnje gasovoda nije dobra vest za Srbiju, koja je bila lojalna projektu „Južni tok“ i ni na koji način nije doprinela odluci da se izgradnja obustavi: – Plaćamo cenu velikih, ali građani Srbije ne moraju da brinu ni ove zime ni sledeće.

Svakako da bi i Srbija bila energetski bezbednija zemlja da imamo „Južni tok“.

Ovo je dobar projekat kojeg se Srbija nije odricala ni pod najvećim mogućim pritiscima.

Sad, da li će se evrofili i rusofili međusobno optuživati ko je tu zašta kriv, ne znam.

Sigurno je da mi nismo ništa krivi.

Vučić je najavio i da će po povratku iz Njujorka, gde će govoriti na sednici SB UN o KiM, razgovarati sa Putinom.

Ministar energetike Aleksandar Antić kaže da ne treba razmišljati pesimistički, već treba sačekati da vidimo kakva će biti sudbina gasovoda.

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović uveren je da će „Južni tok“ biti izgrađen i da će se Rusija i EU dogovoriti.

Ekonomista Ljubodrag Savić tvrdi da sada ne treba praviti paralele šta smo mogli da uradimo kod prodaje NIS, jer niko nije ni pomišljao tada na ukrajinsku krizu: – Nismo ni mi ni Rusi krivi za ovo, ali bi sada trebalo da vidimo kako možemo da revidiramo naše energetske odnose.

Za Srbiju bi, od novčane odštete, bilo bolje da od Rusije traži povećanje rudne rente na osnovu revizije ugovora o prodaji NIS.

Drugi način da nam se Rusi „oduže“ jeste da kupe „Petrohemiju“, „Azotaru“, MKS „Kikindu“.

Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas, smatra da će Evropa posle Putinovog poteza „kleknuti na kolena i moliti da se ‘Južni tok’ izgradi, jer je gladna gasa“.

Putinova izjava uzburkala je i ceo region.

Predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev je odbacio odgovornost za obustavu projekta, poručivši da je ovakva odluka potpuno u rukama Rusije i EU. Šok nisu krile austrijske kompanije OMV i „Voestalpine“ koje učestvuju u izgradnji gasovoda.

MIHAJLOVIĆ: TADIĆA KRIVIČNO GONITI Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović poručila je da ne veruje da je ovo kraj „Južnog toka“, ali da naša zemlja mora da ima i druge opcije: – Ne radujemo se zbog zastoja projekta, ali mi smo sve učinili da do toga ne dođe.

U petak ćemo imati sastanak sa stručnjacima iz energetskog sektora kako bismo razmotrili sve alternative.

Postoji mogućnost da se povežemo preko turskog gasovoda i tako ostvarimo energetsku stabilnost.

Zorana Mihajlović je na konferenciji za novinare u Vladi navela da je Srbija do sada potrošila 30 miliona evra na projekat „Južni tok“ plus osam miliona za eksproprijaciju: – Neophodno je da se utvrdi politička i krivična odgovornost onih koji su pravili energetski sporazum sa Rusijom, prevashodno oko NIS.

Tu pre svega mislim na Tadića i DS.

Rusija se ovim sporazumom ogradila i napravila odličan posao za sebe.

Srbija to nije uradila.

Ministarka je ponovila da Srbija neće uvoditi ni političke i ekonomske sankcije Rusije, nezavisno od „Južnog toka“. REAKCIJE MILORAD DODIK: MNOGO GUBIMO VERUJEM da odustajanje od izgradnje nije definitivna odluka Rusije, jer je u taj projekat uloženo mnogo novca.

To nije dobra vest i nije fer ovo što radi EU.

RS je izgradnjom „Južnog toka“ trebalo da završi snabdevanje gasom za stanovništvo i privredu i izgradnju dve termoelektrane, u Banjaluci i Prijedoru.

Gubimo investicije od dve milijarde evra.

IVICA DAČIĆ: ISPITATI ODLUKU RUSIJA i Evropska unija trebalo bi da preispitaju svoje stavove o „Južnom toku“, jer je taj projekat veoma koristan za obe strane.

Mi ničim nismo doprineli ovom problemu niti smo u poziciji da utičemo na odluke velikih centara moći.

Srbija nema alternativni dotok gasa osim onog koji iz Rusije vodi preko Mađarske.

BORIS TADIĆ: POSTOJI NADA SADA kada je projekat obustavljen svi uviđaju koliko je bio značajan.

Srbija ne može da se oslanja samo na jednu liniju snebdevanja gasom i zbog toga je „Južni tok“ bio od velikog značaja za našu energetsku bezbednost.

Verujem da ovaj projekat nije konačno obustavljen.

Rusija ne može da izvozi gas samo u Kinu, a Evropi je potreban ruski gas.

SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ: KRIVAC EVROPA PORUKA predsednika Rusije Vladimira Putina je poslednji trenutak da se Evropska unija dozove pameti i omogući gradnju strateški važnog gasovoda.

Građani Srbije treba da znaju da će, ukoliko se „Južni tok“ zaista ne bude gradio, posledice za državu biti katastrofalne, a glavni krivac za to biće Evropska unija. ČEDOMIR JOVANOVIĆ: PUNI DOMETI TEK sada dolaze do izražaja puni dometi „grandiozne“ privatizacije NIS-a.

Još 2008. godine smo rekli da je Naftno-gasni aranžman katastrofalan za interese Srbije, da je pravljen kao politička kompenzacija za podršku Rusije propaloj kosovskoj politici i da ugrožava energetsku nezavisnost zemlje.

Ostavi poruku