SVI naši susedi, koji su već članovi Evropske unije, “u rukavu” drže svoje liste zahteva koje će isporučiti Beogradu na nekoj od stanica našeg briselskog voza.

Najduži spisak spremio je Zagreb, koji za Srbiju na evropskom putu ima čitav niz kočnica – od Šešelja, pitanja optužnica za ratne zločine i tužbi za genocid, do granica, prava hrvatske manjine u Srbiji i arhiva Udbe.

Otvaranje tajnih dosijea nekadašnje SFRJ već na Evropskom savetu u decembru mogla bi da pokrene i Ljubljana, koja će pred Srbiju najverovatnije staviti i zahtev da se okonča proces podele imovine nekadašnje zajedničke države.

Ne zaostaju ni Rumuni, koji su već jednom iskoristili pravo glasa u Briselu, kada su za davanje podrške da se Srbiji dodeli status kandidata tražili da se reši pitanje Vlaha u našoj zemlji.

Taj zahtev i dalje “visi” nad Srbijom, kao i poruke koje malo-malo stižu iz susedne Bugarske – da se popravi položaj njihove manjine.

Predsednica parlamentarnog Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović kaže, za “Novosti”, da su “pretnje” koje stižu iz regiona više za unutrašnju upotrebu u tim zemljama: – Ni do sada nije bila praksa da se određena bilateralna pitanja iznose pred sve ostale članice EU, već su se rešavale u direktnim kontaktima dveju zemalja, pa očekujem da tako bude i u slučaju Srbije.

I zamenik predsednika Odbora za evropske integracije Laslo Varga objašnjava, za “Novosti”, da se nerešena pitanja između dve države mogu naći na pregovaračkom stolu između Beograda i Brisela samo ukoliko se s time složi Evropska komisija: – Ukoliko neka država želi da nerešena pitanja sa Srbijom uvrsti u neko od poglavlja, za to će morati da dobije saglasnost svih ostalih zemalja, što nije lako.

Ipak, ono što će sigurno biti tema pregovora jeste nerešena granica sa Hrvatskom na Dunavu. Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport poručio je juče da otvaranje prvog poglavlja zavisi od napretka u implementaciji Briselskog sporazuma, kao i da je EK preporučila da se među prvima otvori Poglavlje 32 (finansije). POGLAVLjE 23 I LIDER RADIKALA Zahtev Hrvatske da se Beograd ogradi od izjava Šešelja, po Vargi, biće ugrađen u Poglavlje 23 koje se bavi i ratnim zločinima: – O tome se neće razgovarati kao uslovljavanju Hrvatske.

To je podignuto na viši nivo jer je Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom se osuđuje ponašanje lidera SRS, a nju će prihvatiti i Evropska komisija.

Ostavi poruku