Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da je Evropski parlament, verovatno zbog izbora u Hrvatskoj, „nešto počeo da kinji Srbiju“ i dodao da mu se čini kao da bi Evropa želela da Srbija sada sudi Vojislavu Šešelju, jer su se oni izgubili u tom sporu.

Evropski parlament je trebalo da ignoriše želju nekih hrvatskih parlamentaraca, ali nema još mnogo do izbora u Hrvatskoj i to će sve prestati.

Mi ne treba da se svađamo sa Evropskim parlamentom, rekao je Nikolić u emisiji Upitnik na RTS.

Srbija sa Šešeljem nema nikakve veze, naglasio je Nikolić i podsetio da Srbija ima zakon o saradnji sa haškim tribunalom.

Srbija nikome ne duguje da komentariše izjave svojih građana, posebno onih koji u politici ništa ne znače, ocenio je Nikolić.

Mislim da se Šešelj nije snašao u Srbiji, dodao je Nikolić, da je očekivao vatru svojih obožavalaca i da instiktivno i sam želi da se vrati i napravi predstavu, ali Srbija ne želi predstave.

Nikolić je podsetio da je kum Šešeljevih unuka i napomenuo da „taj čovek ne može da uradi i izgovori onoliko koliko ja mogu da istrpim“.

Prema oceni Nikolića, odnosi sa Hrvatskom nisu „u ledenom dobu“, jer su dve zemlje na dobrom putu, iako će „još vode proteći Savom“.

U Hrvatskoj ne mogu da dobiju izbore, ako se ne predstave kao srbomrsci, a kod nas stranke ne mogu da pređu cenzus ako mrze druge.

Eto koliko smo mi ispred, rekao je Nikolić.

Treba sačekati da prođu izbori i tada će se Hrvatska okrenuti partnerstvu sa Srbijom, predvideo je Nikolić.

JASNA PORUKA HANAPredsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je večeras da je od evropskog komesara za susedstvo i pregovore o proširenju Johanesa Hana čuo jasnu poruku da Srbija neće biti deo Evropske unije dok ne reši pitanje Kosova i Metohije.“Han je doslovno rekao – mi vas sa nerešenim problemom nećemo.

Pošto je većina zemalja EU priznala nezavisnost Kosova, on mi je rekao da nas sa nerešenim probemem Kosova Evropa neće“, rekao je Nikolić.

On je ponovio da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova.

Nikolić je rekao da mu je evropski komesar prilikom posete Srbiji govorio i o uvođenju sankcija Rusiji. „Rekao mi je, vi još možete da se tako neko vreme ponašate, jer niste članica EU, ali kasnije nema odstupanja od spoljne politike Evropske unije“, rekao je Nikolić.

NE MOGU DA ĆUTIM Ne mogu da ne iznosim svoj stav zato što će neko da kaže da napadam Aleksandra Vučića, izjavio je večeras predsednik Srbije Tomislav Nikolić i dodao da on i Vučić prevazilaze razlike 22 godine, jer mediji, „od kako smo zajedno, govore da smo u svađi“.

Različiti smo ljudi, različito reagujemo.

Drugačije radimo, on je brži, energičniji.

Nisam mnogo spor, ali sam dovoljno spor, jer znam da sagledam stvari iz više uglova, rekao je Nikolić u Upitniku RTS.

Nisam onaj koji kritikuje Vladu, jer osećam odgovornost za zasluge za formiranje ove vlade od 2012. godine.

Ako su građani Srbije zadovoljni, pokazaće oni to Vladi i ne vredi da ja napadam Vladu ili govorim da dobro rade, rekao je Nikolić.

Predsednik Nikolić je dodao i da pojedinci preko medija pokušavaju da ga sklone.

SITUACIJA NEPOVOLjNA PO SRBIJU Predsednik Srbije je rekao da je već mesecima ukazivao na mogućnost da izgradnja „Južnog toka“ bude obustavljena, ali smatra da štete nisu tolike kolike bi bile da Srbija uvede sankcije Rusiji.

Nikolić je rekao da su nerealne priče da će Srbija moći da se poveže preko Turske, Grčke i Makedonije, a daleko je da će to biti značajan izvor prihoda koliko bi doneo „Južni tok“.

Situacija je nepovoljna po Srbiju, ministri će razgovarati sa ruskom stranom.

Mi ne smemo da ostajemo bez energenata.

Toliko nam Rusija duguje, jer i mi trpimo dosta zbog nje, ocenio je Nikolić.

To su igre mačke i miša, a mi stradamo sa strane, rekao je Nikolić i naglasio da su problemi Evropske unije i Rusije oko gasovoda nastali i pre krize u Ukrajini.

Ostavi poruku