BEČ – Salafistički propovedač, austrijski državljanin poreklom iz Tutina, Mirsad Omerović, odnosno Ebu Tejma, koji je uhapšen u protivterorističkoj akciji austrijske policije krajem prošle nedelje, negira optužbe koje su iznele austrijske vlasti.

On je, prilikom saslušanja, kako je rekao njegov advokat Lenar Binder, odbacio tvrdnje da je regrutovao 12 mladih za džihad.

Nakon policijske akcije sprovedene istovremeno u Beču, Gracu i Lincu pravosuđe sada odlučuje o istražnom pritvoru za 13 uhapšena lica.

Od hapšenja sprovedena su saslušanja i analizira se zapljenjeni mateirjal iz pretresa 40 stanova, džamija i kola.

Državno tužilaštvo iz Graca, koje je upravljalo akcijom, prebacuje Omeroviću i da je nemravao da otputuje u Siriju, odnosno Irak kako bi podržao terorističku organizaciju Islamska država.

Advokat Binder rekao je da su vlasti optužile Mirsada i zbog odlaska u džihad jedne desetine mladih, a istražni organi su naveli čak i imena tih lica.

Pojedini od njih, navodno, nisu ni poznati Mirsadu Omeroviću.

Binder je preneo da je njegov štićenik policji naveo primere mladih koji su već bili na putu u Siriju koje je on svojom intervencijom naveo da se vrate.

Ssto se tiče njegovih govora, koji su objavljeni na internetu, Omerović kaže da su oni pušteni, bez autorizacije, u skraćenoj verziji i da ne sadrže poziv u džihad.

Nemački ekspert za islam Klaudija Dančke okarakterisala ga je kao „verskog potpaljivača“.

Džamija u 2.bečkom okrugu gde je Omerović dugo bio propovedač i gde je hvalisao Osamu bin Ladena već duže je bila na meti austrijskih vlasti.

Omerović je skoro dobio i zabranu propovedanja u tom objektu, te se preselio u jedan borilački klub u Beču.

Prema policji on nije samo u Beču, već i u Gracu regrutovao mlade za Islamsku državu.

Akciji policije prethodilo je dugo masivno prisluškivanje, a Omerović je u petak, kako se saznaje, konfrontiran i sa protokolima njegovih razgovora.

Advokat Binder kaže da su optužbe konfuzne i da se iz delova materijala dobijenog od prisluškivanja može „sve i svašta iskonstruisati“.

Omerović je u petak prekinuo saslušanje i odustao je od nastavka na savet advokata.“Sada čekamo šta će se dalje desiti“, kazao je Binder dodajući da njegov štićenik nije propovedač mržnje.

Pravosudni organi imaju vremena do utorka da izreknu meru istražnog pritvora, a za optužbe članstva u terorističkom udruženju previđena je kazna do 10 godina zatvora.

Pročitajte još:* Austrija ukida socijalnu pomoć i oduzima državljansvo džihadistima* Mića Bodež regrutovao džihadiste * Beč centar salafista iz BiH

Ostavi poruku