ČAK ni kada je 2010. držao u rukama MVP trofej Evrolige i FIBA priznanje za evropskog igrača godine, Miloš Teodosić nije na terenu izgledao tako impresivno kao u prva dva meseca ove sezone.

Od Svetskog prvenstva u Španiji, na kojem je bio glavni pisac srpske srebrne bajke, njegove kretnje još su gracioznije, asistencije još genijalnije, šutevi još razorniji, liderstvo još izraženije, statistički parametri i oni koji se ne beleže još ubedljiviji.Član najbolje petorke Mundobasketa vodeći je dodavač Evrolige, prvi po broju ubačenih trojki, četvrti po indeksu korisnosti, šesti strelac.

Na vrhu je asistenata regionalne VTB lige i najefikasniji igrač CSKA u oba takmičenja, u kojima „armejci“ imaju samo jedan poraz u 13 utakmica.

Da li je dovoljno da našeg 27-godišnjeg mađioničara proglasimo trenutno najboljim košarkašem u Evropi?- Ja mislim da je najbolji – kaže, za „Novosti“, selektor Srbije Aleksandar Đorđević, a nije lako pronaći čoveka čije mišljenje ima veću težinu. – Samo je nastavio sa igrama iz Španije, apsolutni je lider ne samo CSKA, već i Evrolige.

Dugo nije viđen toliki broj asistencija u kontinuitetu, dostigao je punu igračku zrelost i u ovom trenutku ne vidim boljeg od njega u evropskoj košarci.

Teo je sve tajne igre otključao i pre prvog profesionalnog susreta sa legendom pod čijom je senkom odrastao.

Ipak, mnogi misle da je baš Đorđević napipao skriveni prekidač u njegovoj glavi i transportovao Miloševu igru u neku drugu dimenziju.

BRŽI I KADA SE PLAĆA ISPRIČAO nam je Božidar Maljković moskovsku anegdotu u prilog Teodosićevim kvalitetima van košarkaškog terena. – Sedeo sam s prijateljem u restoranu, za jednim od stolova bili su Teodosić i naš fudbaler Zoran Tošić.

Kada smo krenuli, hteo sam da platim račun za oba stola, ali je Miloš bio brži.

To je bila poruka „ovde sam ja domaćin“.- Nisam ja njega poboljšao kao igrača.

Vodili smo mnoštvo razgovora nevezanih za košarku, uglavnom o tome kakva je njegova uloga u pobedničkoj ekipi.

Sa pozicije trenera, to su stvari koje na reprezentativnom nivou prave razliku između vrhunskog šampiona i odličnog igrača.

Prepoznao je moju energiju, iskrenost, otvorenost.

U tome je moj uticaj.Šta o Saletovom uticaju kaže legendarni srpski trener, četvorostruki osvajač Evrolige?- Pametan čovek brzo upija sugestije, posebno kada dolaze od nekog ko je igrao na istoj poziciji, a Saša je jedan od najboljih evropskih plejmejkera svih vremena.

Možda i najbolji – priča, za „Novosti“, Božidar Maljković. – Svojevremeno sam zvao Krešu Ćosića da pokaže neke stvari Dinu Rađi i Toniju Kukoču.

Da sam sam znao da im pokažem, onda bih ja bio Ćosić.

Nije najgore ne znati, najgore je ne pitati.

Sećam se razgovora sa Đorđevićem u Marbelji, tada mi je rekao da Teodosić fantastično trenira i da nikad nije sreo igrača koji toliko razume košarku.

Maljković nikada nije trenirao Teodosića, u nekoliko navrata našli su se na suprotnim stranama, poslednji put kada je sedeo na klupi Lokomotive iz Krasnodara.- Svih ovih godina važio je za igrača koji slabo igra odbranu, napadali su ga „jedan na jedan“, navodili na „pikenrol“, a ostala četvorica su pomagala.

Za mene je bilo indikativno to što sam video da, uprkos tome, ima veliki autoritet kod saigrača.

Svi ga vole i poštuju.

Onda mora da postoji nešto, a to „nešto“ je neviđeni talenat koji ima.

U košarci sve zna, znatno je popravio odbranu, a ako taj segment još malo koriguje, zreo je za plejmejkera vodećih NBA timova.

Drži glavu gore, sve vidi, ima crtu lidera i u dobru i u zlu, preuzima na sebe najteže šuteve.

Kao što je radio i Đorđević.

Sa druge strane Atlantika doleću NBA udice, ali ih Teo graciozno izbegava.

CSKA MOŽE DO TITULE NEDAVNO je Teodosić rekao da bi voleo da se oduži moskovskom klubu bar jednom evroligaškom titulom. – Mislim da CSKA može do titule, iako je ranijih sezona po imenima imao jače timove od ovog – smatra Saša Đorđević. – Najboljih 12 ne čine i najbolji tim, već onih 12 koji mogu da obuzdaju sujete i prihvate načelo „manje je više“.- I to podržavam i pozdravljam.

Bili su i Đorđević i Navaro, videli i vratili se.

Bodiroga nikad nije ni otišao, a bio je prototip vrhunskog NBA igrača.

Teodosićev san je evroligaška titula, zbog koje je neretko prolazio kroz košmare.

Drugi su upirali prst optužbe ka njemu kada su se Olimpijakos i CSKA saplitali na poslednjoj prepreci, a on gotovo isusovski otvarao svoju dušu za svačiju krivicu.- Teo je momak sa izraženim osećajem odgovornosti, koju je ispoljio i na Svetskom prvenstvu – kaže Đorđević. – Ne beži od nje, i to je put ka velikom rezultatu, ali ne sme nikad da pomisli da je samo njegova i dozvoli da se sva krivica na njega obruši.

Mora da skine sa sebe deo tog tereta, a kada uzme evroligašku titulu, biće za nju najzaslužniji.

Kako Maljković kaže, Teo leti na krilima Svetskog prvenstva u Španiji, a mi sedimo i uživamo u pogledu na možda jedinog letača koji nas podseća na asove jugoslovenske košarke.- Sigurno jedinog.

I mali Nikola Jokić iz Mege ima tu vrstu gracioznosti, ali on tek dolazi.

Kada bismo Teodosiću navukli svemirsko odelo ispod kojeg se ništa ne vidi, po pokretima bismo mogli sa sigurnošću da kažemo „ovaj je naš“.

To se ne može naučiti, talenat je poklon Boga čoveku.

Košarka je za velike igrače zabava, posmatrana sa strane izgleda lako.

Kao kada gledate Pikasovu sliku i pomislite da biste i vi mogli da je naslikate.

BROJKE27 poena postigao je protiv Unikahe (lični rekord Evrolige)12 asistencija imao je protiv Limoža (lični rekord u Evroligi)VTB LIGAMEČEVI 7MINUTI 23,3POENI 12,9ASISTENCIJE 5,7SKOKOVI 3,0ŠUT ZA DVA 68,4%ŠUT ZA TRI 45,9%EVROLIGAMEČEVI 5MINUTI 29,0POENI 17,4ASISTENCIJE 8,4SKOKOVI 3,0ŠUT ZA DVA 47,5%ŠUT ZA TRI 44,2%

Ostavi poruku