Naslovna Svijet Venecuela: Od trovanja preminulo 25 zatvorenika

Venecuela: Od trovanja preminulo 25 zatvorenika

0

KARAKAS – Najmanje 25 zatvorenika preminulo je u zatvoru u Venecueli od trovanja pošto su, kako tvrde zatvorske vlasti, provalili u zatvorsku ambulantu i popili smrtnosnu kombinaciju lekova i alkohola, objavili su lokalni mediji.

Još 145 zatvorenika, koji su takođe štrajkovali glađu, završilo je u bolnici zbog trovanja, prenela je agencija AFP, dok Udruženje za prava zatvorenika dovodi u pitanje zvaničnu verziju događaja.

Zatvorenici u kaznenom centru „David Vilorija“ u venecuelanskoj saveznoj državi Lara su u utorak stupili u štrajk glađu zbog, kako tvrde, nehumanog tretmana i kršenja prava od strane uprave zatvora.

Venecuelansko Ministarstvo za kaznene institucije je saopštilo da su zatvorenici sinoć postali nasilni i provalili u zatvorsku ambulantu, gde su popili lekove za epilepsiju, antibiotike i lekove za smirenje i to zalivali alkoholom proizvedenim od žitarica.

Venecuelansko Udruženje za prava zatvorenika tvrdi da su u mrtvačnici izbrojali oko 25 tela i doveli u sumnju verziju događaja koju su iznele vlasti, koje tvrde da je preminulo 13 zatvorenika.

Udruženje navodi kako su članovi porodica preminulih zatvorenika rekli da je njima pozlilo pošto su popili vodu koju im je dostavila zatvorska uprava. „Zatvorenici nisu tako glupi da popiju lekove ne čitajući uputstva za upotrebu“, izjavio je direktor Udruženja Umberto Prado.

U zatvoru „David Vilorija“ se nalazi ukupno 3.700 zatvorenika, što je četiri puta više od kapaciteta te ustanove.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version