NA samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope 16. decembra, čiji će domaćin biti Beograd, dolaze gotovo svi premijeri iz regiona, dok iz većine zemalja članica EU još nema potvrda na kom nivou će biti zastupljene, saznaju “Novosti”.

S obzirom na to da samit “pada” u momentu kada spoljnopolitička pozicija Srbije Briselu nije sasvim po volji, oklevanje pojedinih zemalja da potvrde dolazak podstaklo je spekulacije da evropska administracija nadzire i njih, odnosno, kakav će nastup imati na ovom skupu.

Naime, pod briselskim reflektorima bio je i prošlogodišnji kineski samit čiji je domaćin bio Bukurešt, i tada su zemlje učesnice iz EU bile upozorene da prilikom zaključivanja ekonomskih sporazuma sa Pekingom ne prekrše propise EU. “Novosti” su u utorak anketirale predstavništva 16 zemalja pozvanih na samit i potvrđeno nam je da u Beograd stižu premijeri Slovenije, Hrvatske, Češke, Albanije i predsednik Saveta ministara BiH.

Još se ne znaju sastavi delegacija Poljske, Slovačke, Mađarske, Estonije, Litvanije, Letonije, Crne Gore, Makedonije, Rumunije i Bugarske. – Stigao je poziv srpske strane, ali nemamo potvrdu o dolasku premijera Poljske – rekla nam je treći sekretar ambasade ove zemlje Agnješka Maršalek Gunija.

POSETA POSLE TRI DECENIJE DA domaćin ovogodišnjeg samita bude Beograd dogovorili su se premijer Aleksandar Vučić i njegov kineski kolega Li Kećijang, a dolazak Kećijanga ujedno će biti prva poseta šefa Vlade iz Pekinga posle skoro 30 godina. Ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić kaže za “Novosti” da će zvaničnici Sarajeva biti prisutni na ovom značajnom skupu: – Delegaciju će predvoditi predsedavajući Saveta ministara Vjekoslav Bevanda.

Rumunski premijer Viktor Ponta ima u planu da prisustvuje, ali njegov dolazak nije zvanično potvrđen, kao ni prisustvo njegovog imenjaka i kolege Orbana iz Budimpešte.

Profesor Dragana Mitrović iz Centra za azijske i dalekoistočne studije kaže da EU i te kako prati nastup Kine u Evropi: – Jedan deo Unije smatra, čak, da Peking nastoji da izgradi Kineski zid unutar EU kojim bi odvojila istočne članice od ostatka, što se tumači kao razbijanje pregovaračke moći Unije na globalnom planu.

Sigurno da ima i onih koji ne gledaju kroz ovu prizmu, već razumeju da zemlje poput Srbije i drugih zainteresovanih za kineske investicije žele da obezbede sopstvenu ekonomsku stabilnost.

Mitrovićeva kaže da je EU pokušavala da spreči svoje članice da daju garancije za kredite koje im je nudila kineska vlada i da su jedino Mađari uspeli da reše problem, pa je sada projekat brze pruge Beograd – Budimpešta izvestan.

Potpredsednik skupštinskog odbora za evropske integracije Laslo Varga smatra da EU nema razloga da zazire od održavanja “kineskog samita” u Beogradu: – Biće teško razlučiti da li će se iza eventualnog odsustva premijera nekih zemalja EU kriti pritisci Brisela ili neki drugi razlozi.

Na primer, baltičke zemlje, koje imaju antiruski stav, i sa kojima naši odnosi nisu baš najbolji, možda neće doći zbog toga, a ne zbog direktiva iz EU. Pripreme Sređivanje ispred Sava centra uoči samita Foto N.

Fifić STIŽE 300 NOVINARA ŠEF Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović, koji je određen da rukovodi medijskom organizacijom samita, kaže nam da je Beograd u kontaktu sa svim zemljama učesnicama i da se očekuje još potvrda dolaska visokih zvaničnika: – Skup će imati dva dela – privredni forum i samit premijera, a već sada znamo da će ga pratiti više od 300 stranih novinara.

Ostavi poruku