DEVETNAESTOGODIŠNjI Dušan Jovanović, koji je bio u subotu ujutro za volanom „BMV“, kada je poginulo troje njegovih drugova, Anastasija Stajić (16), Miloš Janković (20) i Nemanja Antić (18), a on se sa dvoje prijatelja, Milicom Jokić (18) i Lukom Višnjićem (20) spasao, nekoliko časova pre tragedije prvi put je seo u skupoceno vozilo i krenuo u saobraćaj, saznaju „Novosti“! Iako svestan činjenice da nema vozačku dozvolu, nego samo položeno poznavanje saobraćajnih propisa, odvezao je u smrt prijatelje na Adi Huji.

Vozilo je, kako nam je potvrđeno u istrazi, i dalje na veštačenju.

Jovanović je u ponedeljak, prema saznanjima našeg lista, prebačen u zatvorsku bolnicu zbog teškog psihičkog stanja.

On je dobio terapiju, a prvi put su ga u ponedeljak posetili i roditelji.

Pre prebacivanja u bolnicu Centralnog zatvora u Beogradu, Jovanović je bio u izuzetno teškom stanju, slabo je komunicirao i neprestano plakao. – Roditeljima je u ponedeljak rekao da ništa nije jeo od trenutka tragedije – saznajemo od izvora bliskog istrazi. – Kada su ga pitali zašto odbija hranu, rekao im je da ne može da živi, jer je nastradalo njegovih troje prijatelja.

Neprestano okrivljuje sebe za sve što se desilo.

Njemu je pre dva dana sudija za prethodni postupak, na zahtev tužilaštva, odredio pritvor do 30 dana zbog sumnje da je počinio krivično delo – teško delo protiv bezbednosti saobraćaja.

Tereti se da je u subotu u zoru, neprilagođenom brzinom i vožnjom bez vozačke dozvole, sleteo u Dunav.

Tom prilikom nastradali su Nemanja, koji je, kao i Anastasija Stajić sedeo pozadi, dok je Miloša smrt zadesila u gepeku.

VIŠNjIĆ ZDRAVSTVENO stanje povređenog Luke Višnjića je stabilno. Čeka se, kako nam je rekla Aleksandra Berić, portparol KC Srbije, lekarska odluka o operaciji njegove ruke.

Smešten je na Odeljenju ortopedije.

Stravičnu saobraćajnu nesreću osim Jovanovića, preživeli su Luka, sin novinarke Olje Bećković, koji je pri pokušaju da otvori vrata i izađe napolje slomio ruku, kao i Milica.

Ona je bila na suvozačkom, Jovanović na mestu vozača, dok je Višnjić sedeo pozadi.

Možda bi tragedija bila manja da je vozilo imalo petoro, a ne troja vrata.

Do teške saobraćajne nesreće došlo je oko četiri sata ujutru kada je Jovanović vozeći automobil sa prijateljima iznenada sleteo u Dunav.

Pretpostavlja se da nije video da se put završava, odnosno da je trebao da skrene levo ili desno. – Priznajem da sam kriv – isprekidano i kroz suze ispričao je Jovanović policiji i tužiocu. – Nisam video kraj puta, bilo je mračno, jer taj deo nije osvetljen, a i ne poznajem ovaj kraj Beograda.

Nisam smanjivao brzinu, a onda sam osetio kao da je auto poleteo.

Sleteli smo u vodu i ne znam kako sam uspeo da isplivam.

On je priznao da je popio „nekoliko čašica rakije od maline, ali ne i da je bilo ko od njih uzeo narkotike“.

To su potvrdile i analize krvi.

Utvrđeno je da je Jovanović vozio sa 0,85 promila alkohola.

Inače, na Novom groblju u Beogradu u utorak će biti sahranjeni Nemanja Antić i Miloš Janković, dok će Anastasija Stajić biti ispraćena na večni počinak u sredu na Novom bežanijskom groblju. PEKARA U CENTRU BEOGRADA KAKO „Novosti“ saznaju, roditelji Dušana Jovanovića vlasnici su jedne pekare u centru Beograda.

O ovoj porodici zaposleni u pekari imaju samo reči hvale.

Oni kažu da Jovanoviće nisu videli od kada se tragedija dogodila.

Komšije u Skopljanskoj ulici, gde žive, opisuju ih kao poštene i radne i sa njima nikada nisu imali probleme.

Za Dušana i njegovog mlađeg brata kažu da su divna deca.

Anastasija,Nemanja i Miloš RADNA GRUPA ĆE PREDLOŽITI IZMENE PROPISA O BEZBEDNOSTI Poslanici skupštine srbije po hitnom postupku o zakonu o saobraĆaju! IZMENE Zakona o bezbednosti saobraćaja u skupštinskoj proceduri naći će se po hitnom postupku, a Radna grupa, formirana posle teške saobraćajne nesreće na Adi Huji u kojoj je troje mladih ljudi izgubilo život, za sedam dana će spremiti potreban materijal.

Izjavila je ovo u ponedeljak ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, navodeći da će izmene stupiti na snagu do 1. januara. – U saobraćajnim nesrećama u ovoj godini život je izgubilo 76 osoba mlađih od 25 godina – ponovila je Mihajlović. – Upravo zbog toga, izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja neće čekati da u skupštinsku proceduru uđu obimnije izmene koje se pripremaju već duže vreme.

Mladi treba da voze kako bi naučili da voze i stekli iskustvo, ali ne mogu da voze automobile koji će ih dovesti u situaciju da naprave teške nesreće – istakla je ministarka za RTS i napomenula da će izmene zakona pokušati da odrede koja je to snaga motora sa kojom mladi vozači mogu da se nose.

Izmene zakona, naglasila je, predviđaju i bolju edukaciju i zaštitu mladih vozača, ukazujući da se „dobar vozač ne rađa, on se stvara“.

Inače, radnu grupu koja treba da sačini izmene zakona čine predstavnici ministarstava saobraćaja i unutrašnjih poslova, kao i roditelji srednjoškolaca. CRNE BROJKE * 26. maj 2014. – U Novom Pazaru, braća od strica Miloš (22), Dalibor (18) i Marko Milojević (16) nastradali kada su „golfom“, usled neprilagođene brzine, udarili u betonski stub.

Teške povrede zadobilo još troje mladih. * 8. jun 2014. – U Novom Sadu poginuli su dvadesetogodišnjaci, dve devojke, Milica Ležimirac i Vladica Matović, i njihov drug Aleksandar Marić, kada je na njihov automobil ogromnom brzinom naleteo „audi 8“.

Ovim vozilom upravljao je Despot Vranić (21). * 20. jun 2014. – Kod isključenja za Batajnicu nastradala su petorica momaka – Luka Bojović, Petar Ilić, Tomislav Savić, Đuro Rokvić i Petar Đušić.

Oni su vozilom sleteli sa nedovršenog dela auto-puta i udarili u betonski zid. * 8. avgust 2014. – Bojan Gašić (35) iz Lazarevca, njegova devojka Marijana Vasić (30) i Miodrag Jovanović (34), vozač kombija u kome su se nalazili poginuli su u Batajnici.

Vozilo je u krivini udarilo u drvo i stablo rascepilo na dva dela. * 21. septembar 2014. – Joža Andraš (24) i Adel Kerekeš (20) iz Feketića poginuli su u Malom Iđošu, vraćajući se iz kafića na motoru posle ponoći. * 27. oktobar 2014. – Kod hotela „1.000 ruža“ u Resniku, u sudaru kamiona i „fijat punta“ život su izgubili Kristijan Fazlija (21), Isidora Demir (19), Sead Kruezi (20), Danijel Dominiković (22).

Valentina Mihailović (19), podlegla je povredama nekoliko dana kasnije u bolnici.

Na njih je naleteo šleper, koji je vozio Turčin Er Islami. * 10. novembar 2014. – Gojko S. (17), vozač motocikla poginuo je u Beogradu u Bulevaru vojvode Mišića.

On se kretao u smeru suprotnom od dozvoljenog i vozeći bez kacige.

Ostavi poruku