Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da se protivi ulasku Ukrajine u NATO. Štajnmajer je rekao da smatra da je „za NATO moguće partnerstvo sa Ukrajinom, ali ne i članstvo“.

U intervjuu za „Špigel“, Štajnmajer je naveo da ne veruje da je realno da se Ukrajina priključi Evropskoj uniji u doglednoj budućnosti, pošto je privredna i politička modernizacija zemlje „projekat za nekoliko generacija“, objavila je Raša tudej.

Rusija je nedavno pozvala Ukrajinu da ne ulazi u NATO, navodeći da je nesvrstani status u njenom najboljem interesu. „Nema sumnje da je nesvrstan status (Ukrajine) značajan ne samo zbog osiguranja stabilnosti u evroatlantskoj zoni već i u osnovnom nacionalnom interesu ukrajinskog naroda“, rekao je tada ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je to izjavio nakon što je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao za britansku medijsku kuću Bi-Bi-Si da Rusija traži stopostotne garancije da niko neće ni pomišljati o ulasku Ukrajine u NATO.

Ostavi poruku