MOSKVA OD STALNOG DOPISNIKANEKADAŠNjI sovjetski lider Mihail Gorbačov (83) izjavio je da želi da se sretne sa Vladimirom Putinom, ali mu to ne dozvoljavaju predsednikovi pomoćnici koji stalno ponavljaju da je on zauzet.

Gorbačov i Putin su se ranije češće sretali, a poslednji put je Gorbačov video Putina 12. juna na dan Rusije ali je i to bilo „u hodu“.

Sve se završilo samo na rukovanju i razmeni par reči.

Otac sovjetske perestrojke, nekada vrlo popularni Gorbi, ističe da bi Putinu „u oči“ kazao da je „oboleo“ od iste bolesti kao i on sam nekada – od preterane samouverenosti. – Putin sebe smatra zamenikom Boga, mada ne znam za koje poslove – kazao je Mihail Gorbačov na promociji svoje nove knjige „Posle Kremlja“, koja je zbornik njegovih članaka, eseja, intervjua o aktuelnim političkim temama.

Promocija je održana u četvrtak u Moskvi uz prisustvo stotinjak ljudi.

Sadašnjem predsedniku Putinu, Gorbačov je posvetio jednu glavu u knjizi.

Bez obzira na to što kritikuje Putina da se uobrazio i postao „zamenik Boga“, Gorbačov ga je u poslednje vreme više puta, boraveći u inostranstvu branio, pa su čak neki komentatori požurili da ga proglase „poslanikom Kremlja“.

Uz to, podržao je i pripajanje Krima Rusiji.

Nedavno je Gorbačov u Berlinu, na obeležavanju 25-godišnjice pada Berlinskog zida, rekao da je došlo do „kolapsa poverenja“ među liderima vodećih zemalja koji su najodgovorniji za svetsku bezbednost.

Posebno je kritikovao rukovodstvo u Vašingtonu koje je svojevremeno proglasilo sebe pobednikom u Hladnom ratu pa im je taj „trijumf udario u glavu“.

Kao primer „nedalekovide“ politike, pre svega SAD ali i ostalih članica NATO, Gorbačov je naveo širenje Alijanse na istok, napad na Jugoslaviju i okupaciju Kosova, akcije u Libiji i Siriji.

Gorbačov smatra da je Putinova kritika Zapada motivisana željom da se smanji napregnutost u sadašnjim odnosima i zapravo je poziv na dijalog ravnopravnih u kojem bi se poštovao stav Rusije. O GODINAMA, DRŽAVI…

IAKO je često u bolnicama, Gorbačov je poručio onima koji ga stalno sahranjuju da ih poziva na svoj 90. rođendan.

Dodao je da se ne boji ni invalidskih kolica, uostalom njegovi nekadašnji sagovornici Helmut Kol i Buš stariji, već su u njima.

On je i na ovoj promociji govorio o puču 1991. godine, kao i da mu je najteži dan u životu bio onaj kada se raspao SSSR.

A o sadašnjoj Rusiji, Gorbačov je samo rekao da se ne može govoriti o jakoj državi ako se rasteruju opozicioni mitinzi.

Ostavi poruku