Naslovna Svijet Gorbačov: Putin spasao Rusiju od raspada posle Jeljcina

Gorbačov: Putin spasao Rusiju od raspada posle Jeljcina

0

MOSKVA – Bivši predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov pozitivno je ocenio ulogu sadašnjeg predsednika Vladimira Putina u istoriji Rusije, ali ga je takođe upozorio da ne ponavlja iste greške koje je on pravio dok je bio na čelu Sovjetskog saveza.

Putin je imao veliku ulogu u stabilizaciji situacije u zemlji nakon što je Boris Jeljcin sišao sa vlasti, kada je glavni zadatak bio da se Rusija spasi od raspada, rekao je Gorbačov na predstavljanju svoje nove knjige „Posle Kremlja“ u Moskvi.

Iako su korišćene autoritarne metode, ciljevi koje je Putin zacrtao se poklapaju sa interesima većine, istakao je Gorbačov. „Mi imamo predsednika, ostvarenog predsednika, ali se čini da je počeo da pati od istog oboljenja od kojeg sam patio i ja za vreme perestrojke – preteranog samopouzdanja“, upozorio je bivši lider Sovjetskog saveza. „Tada se činilo da smo uhvatili Boga za bradu“, rekao je Gorbačov, podsećajući se perioda dok je bio na čelu države i pokrenuo perestrojku.

On je naveo kako je siguran da se Rusija neće vratiti u prošla vremena. „Ljudi, a posebno oni mladi, odrasli su u vreme glasnosti i niko ne može da ih vrati u vreme u kojem smo živeli mi“, istakao je Gorbačov.

Prisećajući se pritiska pod kojim je bio nakon što je podneo ostavku u decembru 1991. godine, bivši predsednik SSSR-a je rekao da je to izdržao i da planira još dugo da živi.

Gorbačov, dobitnik Nobelove nagrade za mir, objavio je i da radi na programu za stabilizaciju situacije u svetu. „U Berlinu, prilikom obeležavanja 25. godišnjice rušenja Berlinskog zida, dobio sam poziv iz ozbiljnih svetskih krugova da počnem da radim na programu koji bi doneo mir svetu i sprečio krvave sukobe koji se sada događaju“, rekao je Gorbačov.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version