ŠTA spaja utakmice Crvene zvezde prošle i ove sezone sa Laboralom, Bilbaom i Valensijom? Dejan Radonjić na klupi, odnosno kraj aut linije, imajući u vidu da mečeve proživljava emotivno kao u igračkim danima.

Trijumf u Vitoriji, u 5. kolu Evrolige, bio je šesti trener crveno-belih u isto toliko duela sa španskim timovima otkad je stigao na Mali Kalemegdan. – Šta da kažem? Dobro je što je tako – kaže Radonjić, za „Novosti“, posle trijumfalnog povratka iz Baskije.

U svakom slučaju, crnogorskom stručnjaku u perspektivi neće biti teško da pronađe angažman u Španiji. – To ste vi rekli, a ja ću tu konstataciju ćutke da prihvatim.

Pobeda izražena sa 20 poena razlike i još većom disproporcijom slike rivala na terenu dvorane „Fernando Buesa“, još jednom je potvrdila da je Zvezda u kratkom roku izrasla u ozbiljnog evroligaškog igrača.

POVREDA JOVIĆA VELIKI HENDIKEP SENKU na trijumf u Vitoriji bacila je povreda skočnog zgloba Stefana Jovića, koji je odmah po povratku u Beograd upućen na lekarske preglede.

Prvi, obavljen iste večeri u Španiji, pokazao je da nema naprsnuća. – Svaki trening koji Jović propusti je veliki hendikep za nas.

Da ne pričamo o utakmicama.

Na nama je da pokušamo da nađemo prelazno rešenje dok se ne oporavi.

To neće biti nimalo lako, imajući u vidu da su mečevi u narednom periodu veoma zahtevni – kaže Radonjić.

Ukoliko bude potvrđena teža distorzija zgloba, bek crveno-belih pauziraće dve do tri nedelje. – Nema sumnje da smo ostvarili veliku pobedu.

Odigrali smo odlično svih 40 minuta protiv izuzetno kvalitetnog protivnika, držali sve konce igre u svojim rukama.

Radonjić nije originalan kada je reč o ustaljenoj trenerskoj praksi izbegavanja odgovora na pitanja kao što je „da li je ovo bio odlučujući korak u borbi za plasman u top 16 fazu“.

Zbog toga ga pitamo da li se slaže da je prvi trijumf na gostovanjima veliki korak. – Slažem se da jeste.

I pre početka takmičenja rekli smo da verujemo u čuda, sada smo korak bliže ostvarenju tog sna.

Ali, moramo da ostanemo skromni, da nam se ovo ne bi obilo o glavu.

Zadovoljstvo mora kratko da traje, jer nas već u nedelju očekuje utakmica ABA lige pred našim navijačima – okreće Radonjić glavu ka susretu sa slovenačkom Krkom.

Naravno, vraćamo ga na jednačinu plasmana u top 16 fazu, u kojoj je jedino sigurno da je Olimpijakos bez premca u ovoj grupi.

Možda i u Evroligi. – Evidentno je da je Olimpijakos i rezultatski i kvalitetom ispred ostalih pet ekipa.

Sada se vidi i da je Neptunas, kojeg su svi otpisali kao apsolutnog autsajdera, konkurentan u trci za prolaz u drugi krug.

Naredne utakmice daće jasniju sliku, svako kolo može da donese preokret.

Tačno je da smo sada bliži plasmanu u top 16, ali i da je i dalje pet timova u igri za preostala tri mesta.

Pobede u „Areni“ protiv Neptunasa i Laborala gotovo izvesno bi pečatirale ulaznicu za društvo 16 najboljih timova u Evropi. – Krasi nas racionalno razmišljanje, ne smemo da preskačemo stepenice.

Kalkulacije su brojne, tako da je najbolje biti fokusiran na sledeću utakmicu. Čvrsto smo na zemlji, a razumljivo je to što navijači posle ovakvih pobeda upadnu u euforiju.

Ipak, svi zajedno bi trebalo da budemo svesni da je pred nama dug put…

RASPORED 6.

KOLO (21. novembar): Galatasaraj – C. zvezda 7.

KOLO (27. novembar): C. zvezda – Neptunas 8.

KOLO (5. decembar): Valensija – C. zvezda 9.

KOLO (12. decembar): Olimpijakos – C. zvezda 10.

KOLO (čeka se termin): C. zvezda – Laboral

Ostavi poruku