Milion dolara za folciku – to je suma koju je jedan arapski šeik spreman da uruči urugvajskom predsedniku Hoseu Muhiki u zamenu za njegov plavi automobil „bubu“ iz 1987. godine.

Prema pisanju lokalnog nedeljnika Buskeda, ponuda je izneta na samitu G77 + Kina koji je održan početkom godine u Santa Kruzu, u Boliviji.

Ovo nije prvi put da neko pokazuje interesovanje za automobil „najskromnijeg predsednika na svetu“.“Da li su mi ponudu“, rekao je 79-godišnji Muhika u izjavi za Buskedu.“Bio sam pomalo iznenađen.

U početku nisam tome pridavao neku naročitu pažnju, ali je kasnije došla još jedna ponuda, te sam počeo da o tome ozbiljnije razmišljam“, objasnio je on, dodajući da ukoliko dođe do prodaje sav novac će biti iskorišćen u okviru vladinog programa „Plan huntos“ za izgradnju stanova za siromašne.

Bivši levičar i gerilac, Muhika je poznat po svom skromnom načinu života.

Od svoje plate, koja iznosi 12.500 dolara, sa sebe zadržava 1.250 dolara, dok ostatak daje u dobrotvorne svrhe, što mu je donelo nadimak „najsiromašniji predsednik na svetu“.

List Buskeda navodi da mu je tokom susreta sa diplomatskim predstavnicima u Montevideu, prošlog septembra, meksički ambasador Felipe Enrikes za „bubu“ ponudio 10 terenskih vozila.

Enrikes je izjavio nedeljniku da je to učinio kao „veliki poštovalac predsednika Muhike, njegovog dela, ljudskih vrlina i istinske solidarnosti sa siromašnima“.“Pepe“, kako Muhiku zovu u Urugvaju, poznat je i po tome što je tokom svog mandata, koji ističe iduće godine, legalizovao marihuanu, abortus i homoseksualne brakove.

Ostavi poruku