SHARE

UOČI sednice Skupštine Vojvodine u ponedeljak, na kojoj će se raspravljati o rekonstrukciji pokrajinske vlade, Bojan Pajtić pokušava da obezbedi bar mininalnu većinu koja bi podigla ruke za rokade koje predlaže.

U tome će mu pomoći i najmanje dva člana kluba SDS, koja su se „odmetnula“.

Uprkos odluci stranke Borisa Tadića da se ne ide u savez sa demokratama i ligašima, uz Pajtića će stati Mata Matarić i Robert Santo.

To znači da za izmenjeni sastav svog kabineta, pokrajinski premijer ima 48 sigurnih glasova poslanika DS, 10 iz LSV i najmanje dvoje iz kluba SDS.

Pošto demokrate tvrde da će imati bar 70, od 120 poslanika, koliko broji pokrajinski parlament, jasno je da Pajtić očekuje još jedan glas od SDS, kao i podršku sedam poslanika SVM.

Lider SVM Ištvan Pastor nije želeo da konkretno odgovori na pitanje – kako će glasati njegova stranka, ali je rekao da je pogrešna teza da je ključ opstanka ili pada Pajtićeve vlade u njegovim rukama: – Čak i ako SVM ne bude podržao Vladu, ona će dobiti makar minimalnu skupštinsku većinu.

Potpredsednik SNS Igor Mirović, međutim, kaže za „Novosti“ da je kod Pastora, ipak, rešenje političke krize: – Ključ je u njegovim rukama bio i ranije, a naročito sada, kada se sve svelo na tri stranke – DS, LSV i SDS.

Mirović naglašava da Pastorovo „da“ u ponedeljak ne bi bila samo podrška Vladi, nego i svemu lošem što je Pajtićev kabinet činio u prethodnom periodu: – To bi ujedno bila podrška i nastavku agonije i bezidejnosti i u narednih godinu dana.

Visoki funkcioner SNS kaže da bi SVM trebalo da u ime prosperiteta pokrajine ponešto žrtvuje, pa makar to bilo i mesto predsednika Skupštine Vojvodine.

USTUPCI LIGAŠIMA KOLIKO je Pajtiću bila neophodna podrška LSV svedoči i to što je „precrtao“ i Dragoslava Petrovića (DS), dosadašnjeg potpredsednika Vlade i sekretara za nauku i razvoj.

A upravo to je tražio Čanak.

Taj resor vodiće Vladimir Pavlov, nekadašnji konzul u Kanadi.

Ligaši će preuzeti i resor poljoprivrede (Branislav Bogaroški).

Na čelu sekretarijata energetike, umesto Nataše Pavićević-Bajić, biće Nenad Stanković, dosadašnji zamenik direktora „Elektrovojvodine“.

SHARE

Оставите одговор