SHARE

VAŠINGTON – Predsednik Svetske banke, Džim Jong Kim, najavio je ukidanje 500 radnih mesta u toj instituciji i otkaze za 250 radnika, što je prvo veliko otpuštanje zaposlenih u sklopu planirane reorganizacije te finansijske institucije.

U internom dopisu, u koji je agencija Frans pres imala uvid, Kim navodi da će ugasiti oko 500 radnih mesta u institucionalnom, upravnom i administrativnom odeljenju, ali i u sektoru finansija, tehnologije i kontrole, prenosi agencija Frans pres.

Jedan deo od tih 500 pojedinaca biće u mogućnosti da aplicira za poziciju u nekom drugom odeljenju Svetske banke, kao na primer sektoru za finansijsku i tehničku pomoć zemljama u razvoju.

Osim toga, oko 70 aktuelnih upražnjenih radnih mesta biće eliminisano.

U dopisu se navodi da je otpuštanje zaposlenih neophodno kako bi se “naši kadrovi bolje prilagodili novoj strategiji”, kao i da će rezovi biti delimično neutralisani kroz angažovanje 250-300 radnika u centru Svetske banke u Čenaju, u Indiji.

Svetska banka ima oko 9.000 zaposlenih širom sveta, a najveći broj njih radi u sedištu te institucije u Vašingtonu.

Kim je pre dve godine imenovan za predsednika Svetske banke, i od tada se zalaže za promenu načina funkcionisanja te instuticije, zahtevajući veći fokus na eliminisanje siromaštva.

Ova institucija je, takođe, najavila budžetske rezove od 400 miliona dolara s ciljem da se Svetska banka učini konkurentnijom u odnosu na rivale iz zemalja u razvoju, kao i da se poveća kreditiranje u zemljama sa srednjim primanjima.

SHARE

Оставите одговор