SHARE

Ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je danas dekret o popustu od 100 dolara na cenu gasa za Ukrajinu, pod uslovom da ta cena bude 333,3 dolara i više za hiljadu kubnih metara.

Popust se, kako je navedeno, daje na ime izvoznih carinskih taksi.

U dekretu se kaže da je on donet na privremenoj osnovi, do 31. marta naredne godine i da je uslovljen cenom prirodnog gasa koja se sa teritorije Ruske Federacije isporučuje Ukrajini, prenela je ruska agencija RIA Novosti.

Dekret o popustu primenjivaće se od danas, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno, portparol Gazproma Sergej Kuprijanov saopštio je da je ta kompanija spremna da započne snabdevanje Ukrajine gasom nakon što ukrajinska naftna kompanija Naftogaz ispuni svoje obaveze prema protokolu potpisanom u Briselu.

U Briselu su u četvrtak trilateralni pregovori Evropske unije, Ukrajine i Rusije okončani dogovorom koji će obezbediti nesmetan dotok gasa u Evropu ove zime, a ruski ministar energetike Aleksanda Novak je tom prilikom najavio da će Ukrajini biti dat popust od 100 dolara na tržištnu cenu gasa i da će o tome biti donet odgovarajući dekret.

Sada već bivši evropski komesar za energetiku Ginter Etinger saopštio je nakon maratonskih pregovora u Briselu da se građanima EU može garantovati da će “snabdevanje gasom ove zime teći glatko”.

Pregovori Etingera sa ruskim ministrom energije Aleksandrom Novakom i njegovim ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom počeli su u sredu popodne, a okončani su u četvrtak kasno uveče, zajedničkom konferencijom za štampu.

Etinger je tada saopštio da je pronađen način da Ukrajina otplati 3,1 milijardu dolara duga, plus 1,5 milijardu avansa za buduće isporuke ruskom gigantu Gazpromu, uz garancije EU i međunarodnih finansijskih institucija.

To znači da će isporuke gasa Ukrajini biti nastavljene, a tranzit prema EU više nije ugrožen, objasnio je komesar.

Gazprom je u junu obustavio isporuke Ukrajini zbog nagomilanog duga uz zahtev da se buduće isporuke plaćaju unapred.

EU je bila vitalno zainteresovana da se ovaj problem reši, jer skoro sav gas za EU ide preko Ukrajine, a Rusija je pretila da će, ukoliko Ukrajina počne da koristi gas u tranzitu za svoje potrebe, potpuno zavrnuti slavine.

SHARE

Оставите одговор