SHARE

NEDAVNA”akcija” Fudbalskog saveza Crne Gore koji je bacio oko na levokrilnog asa mlade selekcije Srbije Filipa Kostića, bio je povod da sa direktorom mlađih kategorija FS Srbije Savom Miloševićem razgovaramo na temu “vrbovanja igrača”.

Nekadašnji as Partizana i 102 puta reprezentativac Srbije, kaže da se ne ljuti na susede iz Podgorice što su se “zalepili” za Kostića, jer su uspostavljena takva džentlmenska pravila! – Imamo prećutni dogovor sa susedima da svako može da pokuša da vrbuje igrača i da nema ljutnje zbog toga – otkriva Savo najznačajniji detalj na samom početku. – Svako od nas pokušava da nekim adutima ubedi igrača, a mi uvek gledamo interes Srbije i imamo svoje metode.

FSS ima jasnu strategiju, interese i na osnovu njih se i odlučujemo za nekog igrača van domovine.

Zato se mi ne ljutimo ni na Crnogorce, ni na druge kad požele da “prevedu” nekog našeg igrača.

I zasada nismo imali problema.

Na kraju, ipak odluku donose igrač i njegovi roditelji.

MORA DA VOLE SRBIJU SRBIJA ima jasno definisan standard koji igrač iz inostranstva mora da ispunjava da bi konkurisao za neku od selekcija “orlova”. – Osim fudbalskog znanja i kvaliteta, ti momci moraju da vole da igraju za Srbiju.

Ako kod njih ne vidim jaku želju da brane naše boje, onda sa takvima odmah završavamo razgovor.

Nacionalni dres mora da se nosi sa ponosom – jasan je Milošević.

Kostić nije imao dilemu, još jednom ponavlja Milošević. – Filip je dečko koji se odavno opredelio i tu je sa nama već duže vreme.

Dao je ogroman doprinos u ovim kvalifikacijama i među nekoliko je igrača koji samo što nisu prekoračili prag A tima.

Za Miloša Veljkovića važi isto, iako su Švajcarci poželeli da ga ponovo vide u svojoj selekciji. – I on je naš 100 odsto, momak uživa u Srbiji i prema svemu što je pokazao velika je perspektiva “orlova” na mestu štopera.

Rišairo Živković je specifičan slučaj, tvrdi Milošević. – Nismo odustali od njega, ali smo svesni da je momak pod velikim pritiskom holandskog saveza.

Veliki je potencijal, perspektiva i zato još nismo digli ruke.

On je kao beba odveden iz Srbije i već je poprimio sve odlike holandskog mentaliteta.

Biće veoma teško da mu obučemo crveni dres, ali nikad se ne zna. Činjenice da je mlada reprezentacija izborila plasman na EP u Češkoj, a starija, omladinska, će igrati na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu, jasno govori o kvalitetnom radu svih zaduženih za mlađe selekcije u FSS, ali i velikom potencijalu Srbije u perspektivi. – Naša A selekcija je već podmlađena i eventualno će u narednih godinu-dve dana po jedan ili dvojica iz nadolazeće garde biti uvođeni u najbolji tim.

Poslednjih godina smo uspostavili dobar sistem, rezultati su pokazatelj da smo na pravom putu.

Konkurencija donosi kvalitet, pa i rezultat.

A ja sam ubeđen da A selekcija Srbije u narednih 10 godina ne bi trebalo da ima problema sa kvalitetnim igračima i rezultatima.

Samo četiri zemlje u Evropi – Nemačka, Portugalija, Austrija i Srbija – imaju ekipe na EP za mlade u Češkoj 2015. i SP do 20 godina na Novom Zelandu 2015.

TOMIĆ PROBA “NEMCE” FSS stalno traga za kvalitetnim igračima u dijaspori, ističe Milošević i otkriva: – Veljko Paunović je našao dobrog golmana u Nemačkoj, a Ivan Tomić će u septembarskim prijateljskim mečevima isprobati sedmoricu igrača rođenih u Austriji i Nemačkoj.

Jednom momku je otac Nemac, ali, dečko ima neverovatnu želju da igra za Srbiju pa se nadam da će mu se ona i ispuniti.

SHARE

Оставите одговор