SHARE

POLICIJA je odredila zadržavanje do 48 sati Viktoriji Jovanović (34), majci Anastasije (2) i Kristijana Jovanovića (5), dece koja su pre dva dana nastradala u požaru u romskom naselju Mali rit u Pančevu.

Ona će nakon toga biti izvedena pred sudiju koji će odlučivati o njenom pritvoru.

Kako „Novosti“ saznaju, Viktorija ima još četvoro dece, koja su joj ranije oduzeta.

Kako nezvanično saznajemo, Viktorija je ometena u razvoju, a očevi njene dece nisu poznati ni njenoj majci niti komšijama.

Po svemu sudeći, ona nije bila sposobna da odgaja decu, zbog čega su joj nadležne službe oduzele prvo četvoro mališana. – Njenih četvoro dece se nalaze u hraniteljskim porodicama, a najstarije ima 14 godina – rekao je našem listu izvor iz policije. – Naše ekipe su obavile uviđaj na mestu nesreće, a protiv majke je podneta krivična prijava.

S obzirom na sve okolnosti, ostaje nejasno zašto službe nisu odreagovale i Viktoriji oduzele Anastasiju i Kristijana. – Tek nakon procene stručnjaka da je dete ugroženo i da je izdvajanje iz porodice u datim okolnostima najbolje za njega, ono se izmešta po hitnom postupku – kažu u Centru za socijalni rad u Beogradu. – Oduzimanje od nesavesnih roditelja ne može da čeka kada su deca životno ugrožena.

To je i najčešći razlog zbog kojeg se deca izmeštaju iz porodičnog okruženja.

U ostalim situacijama pravo deteta da živi sa roditeljima može biti ograničeno sudskom odlukom kada je to u njegovom najboljem interesu.

Inače, u prethodna dva meseca u tri odvojena požara poginulo je šestoro mališana.

Sve nesreće dogodile su se u romskim naseljima, a deca su živela sa samohranim majkama.

U trenutku tragedija mališani nisu imali nadzor odraslih.

SHARE

Оставите одговор