SHARE

Bezbednosne službe u Donjecku i Lugansku upozorene su na plan ukrajinske vlade da omete sutrašnje izbore i sarađuju kako bi obezbedile njihovo održavanje, stoji u zajedničkom saopštenju dve službe.

Uoči sutrašnjih lokalnih izbora, Bezbednosna služba Ukrajine (SBU) proširila je informacije o mogućem terorističkom napadu, saopštili su zvaničnici samoproglašenih republika, koji ove optužbe vide kao pokušaj zastrašivanja birača, prenele su RIA Novosti. “Oni se nadaju da će smanjiti odziv birača”, saopštila su ministarstva za državnu bezbednost samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska. “Bezbednosne službe narodnih republika su upozorene na planirane subverzivne aktivnosti ukrajinskih snaga i preduzele su korake da ih spreče.

Garantujemo bezbednost izbora.

Situacija je pod kontrolom”, navodi se u saopštenju.

Prema zakonu koji je u septembru usvojila Vrhovna rada i koji je potpisao ukrajinski predsednik Petro Porošenko, izbori za lokalne vlasti Donjecka i Luganska trebalo bi da se održe 7. decembra, ali su lideri ovih proruskih oblasti i samoproglašenih republika zakazali glasanje za 2. novembar, naglasivši da neće omogućiti Kijevu da učestvuje u organizovanju izbora.

Favoriti za pobedu na izborima u nedelju su dosadašnji proruski politički lideri Donjecka i Luganska Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki.

Sjedinjene Američke Države, Evropska Unija i Ujedinjene nacije kritikovale su održavanje izbora, tvrdeći da oni ugrožavaju sporazume Kontakt grupe iz Minska, uključujući onaj od 5. septembra kojim je proglašen prekid vatre.

Rusija je saopštila da će priznati rezultate izbora, jer oni promovišu “legitimizaciju vlasti” u regionu.

SHARE

Оставите одговор