SHARE

Uticajni lider u Kataloniji Oriol Đunkveras upozorio je danas da bi ta regija mogla da Španiju dovede do dužničke nesolventnosti ukoliko vlada u Madridu odbije da razgovara o pozivima Katalonaca za nezavisnost.

Lider Republikanske levice Katalonije (ERC) pooštrio je ton u napetoj pat poziciji Katalonije sa Madridom sedmicu uoči planiranog simboličnog glasanja o nezavisnosti, koje državne vlasti pokušavaju da zabrane. “Ukoliko španska država ne pregovara, za katalonsku ekonomiju biće nemoguće da preuzme dug i Španija neće moći da ispuni svoje obaveze”, rekao je Đunkveras u intervjuu za “El Pais”, a preneo AFP.

Prema podacima Centralne banke Španije, dug Katalonije za drugu polovinu 2014. iznosi blizu 62 milijarde evra, što je oko šest odsto ukupnog duga Španije.

ERC je kao stranka dobila na snazi pošto se predsednik Katalonije Artur Mas grčevito bori da ispuni obećanje o referendumu u nezvisnosti, koji španska vlada zakonski pokušava da ospori.

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja, ERC bi mogla da pobedi Masovu Katalonsku nacionalističku partiju (CiU) i osvoji čak 39 mesta u regionalnom parlamentu, a Masova stranka bi pala na 32 mesta. Španska vlada je juče saopštila da će pokušati da, obraćajući se Ustavnom sudu, spreči simbolično glasanje o nezavisnosti Katalonije planirano za 9. novembar.

ERC se zalaže za prevremene izbore kao i za plebiscit o nezavisnosti.

SHARE

Оставите одговор