SHARE

EKSTREMISTI Islamske države (ID) šire mrežu svojih pristalica, daleko od Bliskog istoka.

U srcu Evrope, sve su brojnije organizacije koje su istovremeno regrutni centri za slanje novih boraca džihada na „lice mesta“ i produžena ruka sunitskih islamista. Širom Evrope u toku je usvajanje zakona koji omogućava sankcionisanje ove pojave, ali strah od terorizma u ime Alaha, u mnogim evropskim državama, meri se onim od širenja ebole.

Borci koji se priključuju ID najvećim delom dolaze iz Francuske, Britanije, Nemačke, Belgije, Holandije, Švedske i Danske, nešto manje se regrutuju u Španiji, Italiji, Irskoj i Austriji.

Najviše zabrinjava činjenica da ubrzano raste broj pripadnika ekstremno radikalnih islamskih grupacija, u kakve spadaju i takozvani salafisti.

Samo u Nemačkoj ih je registrovano 6.300, a procene govore da će ih do kraja decembra biti više od sedam hiljada.

Pre jedva koju godinu, bilo ih je za dve trećine manje nego danas.

Prema pisanju nemačkog dnevnika „Velt“, regrutuju se najviše muškarci, muslimani, migranti (ili mladi čiji su roditelji doseljenici), kao i tinejdžeri koji nikako da dobiju bitku sa izazovima puberteta.

Maloletni pristalica ID, koji je ovih dana uhapšen u Austriji, upravo to potvrđuje.

Turskog je porekla, ne negira da je planirao bombaški napad na frekventnim mestima, kao što je bečka železnička stanica „Vestbanhof“ i da je za to i vrbovan.

Bečki dnevnik „Kronen cajtung“ piše da je, posredstvom interneta, mladiću obećano 25.000 dolara za teroristički napad, kao i da će dobiti poseban položaj u ID.

Austrijski politikolog i poznavalac islama Hamed Abdel Samad tvrdi da mladi ne dolaze sami na ideju da se pridruže džihadu, već se za to spremaju u porodici, džamiji, kulturnim udruženjima, na verskoj nastavi i na internet-stranicama.

Jedan od poslenika ID, zadužen za vrbovanje novih džihadista u Turskoj, i sam salafista, uzdrmao je javnost tvrdnjom da je „demokratija samo za nevernike“, da pravi musliman nije demokrata, jer u Kuranu nalazi odgovor na najbitnija pitanja: šta je zabranjeno i kakvo se ponašanje kažnjava. AUSTRALIJANCI AUSTRALIJA je usvojila zakon kojim je putovanje u žarišta terorizma krivično delo za koje se predviđa kazna od 10 godina zatvora.

Vlada ove zemlje, suočena je sa rastućim brojem stranih boraca, koji se pridružuju militantnim grupacijama pod čijom zastavom se bori oko 70 Australijanaca.

SHARE

Оставите одговор