SHARE

Ministar spoljih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je poseta predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je 16. oktobra prisustvovao svečanoj godišnjici oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, bila ključni događaj proteklog meseca, kao i da će snabdevanje Srbije ruskim gasom tokom predstojeće zime biti normalno. “Neće biti problema sa snabdevanjem ruskim gasom.

Srbija deli sudbinu drugih država kroz koje prolazi gas iz Rusije.

Imamo različite vrste dugovanja za gas prema Rusiji, a neka su od pre vise godina.

Vlada razmatra načine da vraćanjem duga ne ugrozi ekonomske mere koje sprovodi.

Očekujem da će to uskoro biti rešeno”, naveo je Dačić na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je naglasio da je “sigurno da Srbija neće ostati bez ruskog gasa”, kao i da je tokom Putinove posete bilo reči o rešavanjuj pitanja u vezi NIS-a i izgradnje Južnog toka i o političkim pitanjima. “Rusija poštuje naš izbor da idemo u EU i nikada nisu iznosili primedbe na tu temu.

Ssto se tiče Južnog toka, mi čekamo da taj problem bude rešen između Brisela i Moskve”, rekao je Dačić.

On je naglasio da je Putinova poseta potvrdila dobre bilateralne odnose Srbije i Rusije, kao i bliskost naroda i zemalja, ali da Srbija ne vodi politiku koja je “rusofilna ili rusofobična”.

DAČIĆ:RAMINA POSETA U CILjU DOBROSUSEDSKIH ODNOSA Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je danas nadu da će predstojeća poseta premijera Albanije Edija Rame 10. novembra doprineti jačanju dobrosusedskih odnosa dve zemlje, uprkos nedavnoj aferi koja je obeležila fudbalsku utakmicu između Srbije i Albanije. “Lakše nam je bilo da otkažemo posetu Rame, nego da ga primimo, ali cilj ove vlade je da problem rešava.

I Rami je lakše da dođe u posetu, nego nama da ga primimo”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je rekao i da je prilikom nedavne procedure o uspostavljanju individualnog partnerstva Srbije i NATO, Albanija bila protiv zbog čega sporazum nije postignut, kao i da su ostale članice NATO, uključujući SAD, osudile ovu odluku Tirane.

DAČIĆ: ŽELIMO DA USKLADIMO SPOLjNU POLITIKU SA EU Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija teži da uskladi svoju spoljnu i odbrambenu politiku sa Evropskom unijom i da se nada da će uskoro biti otvorena pregovaračka poglavlja kojima se to reguliše. “Obavljen je skrining poglavlja 31 i mi očekujemo od Evropske komisije da oceni taj posao i predloži otvaranje tog važnog dela u pregovorima o pristupanju Srbije EU, jer je naša zemlja ključna za stabilnost regiona”, naveo je Dačić na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je najavio živu diplomatsku aktivnost Srbije u narednom periodu i aktivne pripreme za preuzimanje predsedavanjem OEBS od 1. januara iduće godine, kao i poklanjanje posebne pažnje državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Dačić je najavio mogućnost da će u narednom periodu posetiti Argentinu i Ccile, uz već zakazane posete Zagrebu, Berlinu gde će se sastati sa ministrima spoljnih poslova Velike Britanije i Nemačke, Filipom Hamondom i Frank Valter Sstajnmajerom.

SHARE

Оставите одговор