Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić iskoristio je radnu posetu Azerbejdžanu za sastanak s predstavnicima organizacionog štaba prvih Evropskih olimpijskih igara koje će se naredne godine održati u Bakuu.

Sajmon Kleg, glavni operativac Igara, upoznao je ministra Udovičića sa napretkom u pripremama i organizaciji takmičenja. – Srbija šalje jak tim na prve Evropske olimpijske igre i biće nam zadovoljstvo da im budemo domaćini na takmičenju sledeće godine – poručio je Kleg.

Kvalifikacioni proces za Igre u Bakuu je na polovini, a do sada su normu za takmičenje ispunili srpski sportisti iz basketa 3 na 3, kajaka, gimnastike, rvanja i boksa.

Udovičić je izrazio zadovoljstvo posetom centralnom štabu Igara, olimpijskom selu i sportskim borilištima. – Ovo je za mene bila odlična prilika da upoznam srpske članove tima „Baku 2015“ koji daju svoj doprinos da prve Evropske olimpijske igre budu uspešno realizovane.

Naši sportisti su svesni velikog značaja ovih Igara koje će postati jedno od vodećih takmičenja u kalendaru međunarodnog sporta i veoma su srećni zbog prilike da brane boje Srbije u Bakuu – kazao je Udovičić. Prve Evropske održaće se od 12. do 28. juna 2015, a na programu će se naći 18 olimpijskih sportova prema kriterijuma MOK-a, plus karate, basket 3 na 3 i fudbal na pesku.

Očekuje se učešće oko 6.000 sportista iz 49 evropskih zemalja.

Do sada je potvrđeno da će u 11 sportova sportisti direktnim kvaifikacijama ili indirektno (osvajanjem bodova za rang liste ili plasmanom na kvalifkaciona takmičenja) moći da se kvalifikuju za učešće na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Leave a Reply