SHARE

JERUSALIM – Izrael je danas otvorio kompleks džamije Al Aksa za muslimanske vernike, koji je bio zatvoren zbog pokušaja ubistva jevrejskog aktviste i ubistva osumnjičenog Palestinca.

Ulice istočnog Jerusalima su jutros mirne, uoči muslimanske tradicionalne podnevne molitve petkom, prenela je agencija AFP.

Portparolka policije Luba Samri rekla je da je zbog bojazni od nemira ulaz u džamiju ograničen i moći će da uđu samo muškarci iznad 50 godina.

Dodatne policijske snage su rapsoređene oko kompleksa Al Aksa u srcu Starog grada, a lokalni mediji prenose da ima oko 3.000 policajaca, što je tri puta više od uobičajenog broja.

Zatvaranje Al Akse je prvi put u poslednjih nekoliko decenija, a portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa osudio je taj potez označivši ga kao izraelsku “objavu rata”.

Izrael je u četvrtak ujutro zatvorio kompleks Al Akse za sve posetioce, i Jevreje i muslimane, posle incidenta kada je muškarac na motociklu pokušao da ubije jevrejskog ultranacionalistu Jehuda Glika koji se bori za pravo jevrejskih vernika da se mole u kompleksu Al Aksa u Starom gradu.

Nekoliko sati posle tog incidenta, izraelska policija je opkolila kuću osumnjičenog Palestinca i u razmeni vatre ga je ubila.

Zvanična veb strana Hamasa identifikovala je ubijenog muškarca kao Moataza Hedžazija (32), koji je proveo 11 godina u izraelskom zatvoru i iz kog je pušten 2012. godine.

SHARE

Оставите одговор