SHARE

POLITIČKE partije dobijaće 0,1, umesto 0,15 odsto rashoda budžeta kako predviđa sadašnji Zakon o finansiranju političkih aktivnosti.

A stranke će imati pravo da se bave i humanitarnom aktivnošću.

Kako saznaju „Novosti“, ovo su dve glavne izmene propisa koji će, najverovatnije, danas na inicijativu SNS ući u skupštinsku proceduru.

Plan je da se o izmenama, koje treba da umanje sledovanja partijama za oko 400 miliona dinara, raspravlja na sednici koja bi mogla da počne u utorak.

Predsednik parlamentarnog Odbora za finansije Veroljub Arsić, kaže za „Novosti“ da je usaglašavanje zakona pri kraju: – Potpuno je svejedno da li će se, posle smanjenja procenta za partije, novac uzimati od rashodne ili prihodne strane državne kase.

Jer, iznos je već umanjen odlukom odbora da novac ide od realne rashodne strane u koju ne ulaze sredstva od akciza i kredita.

Uz to, do sada partije nisu mogle da daju novac u humanitarne svrhe, a to ćemo sada promeniti.

Na primer, želeli smo da pomognemo za vreme poplava, ali nam zakon nije dozvoljavao da uplatimo novac.

Ove izmene zakona, koje bi trebalo da se primenjuju od sledeće godine, samo su uvod u pisanje novog propisa. – Najbitnije je da svaki građanin zna ko finansira stranke i da podaci o troškovima stranaka i kampanje budu dostupni za javnost – kaže Arsić.

Ove godine partijama je namenjeno oko 1,14 milijardi, a naredne godine dobiće oko 740 miliona.

SHARE

Оставите одговор