SHARE

Koliko puta ste razmišljali o tome kako biste živeli da imate milion dolara? Da li biste novac uložili ili ste maštali o tome samo da ga trošite do kraja života.

Verovatno svako od nas ima milion takvih računica, koliko dugo bi moglo da se živi da se troši 100, 500 ili 1.000 dolara dnevno, ali najbogatiji čovek na svetu Karlos Slim ima samo jednu – on bi mogao da živi 220 godina, da bukvalno ne mrdne prstom, a da svakoga dana potroši jedan milion dolara.

Zastrašujući podatak, koji govori o sve većim razlikama između bogatih i siromašnih u 21. veku, objavila je humanitarna organizacija Oksfam, koja je ranije ove godine u izveštaju navela da 85 najbogatijih ljudi na svetu ima isto novca koliko i najsiromašnija polovina globalne populacije.

U novom izveštaju Oksfama, ističe se da je nejednakost dostigla ekstreman nivo i da se broj milijardera u svetu udvostručio u prethodnih pet godina, dok je većina svetske populacije osećala efekte svetske ekonomske krize – sa 793 milijardera u martu 2009. godine, na 1.645 u martu ove godine.

Na čelu liste je i dalje meksički biznismen Karlos Slim Helu sa 80 milijardi dolara, iza njega je Bil Gejts sa 79, a slede španski “otac Zare” Amansio Ortega (63) i američki investitor Voren Bafet (62).

Na petoj poziciji je prvi čovek Orakla Leri Elison sa 50 milijardi.

Oksfam je ovog puta izračunao i koliko bi ovim ljudima bilo potrebno da potroše sve što imaju, kada bi trošili milion dolara dnevno – Slimu bi bile potrebne 220 godine, Gejtsu 218, Ortegi 172, Bafetu 169, a Elisonu “samo” 137 godine.”Kada se akumulira, bogatstvo milijardera stvara sopstvenu inerciju i u većini slučajeva raste mnogo brže i šire od ostalog kapitala u ekonomiji”, navodi Oksfam.

Zanimljiv je podatak i kako bi živeli kada bi nekako sve uložili na štedne račune.

Slim bi uz uobičajenu kamatu od 1,9 odsto dnevno dobijao 4,3 miliona dolara, Gejts 4,2, Ortega i Bafet po 3,3 miliona, a Elison 2,7 miliona dolara.(B92)

SHARE

Оставите одговор