SHARE

PRIŠTINA – Niko od zvaničnika kosovske vlade nije zainteresovan da komentariše sumnje na korupciju i nameštanje sudskih procesa u Euleksu.Čak ni pojedini visoki zvaničnici koji su i sami deo priče o prisluškivanju pojedinih lica tokom istrage Euleksa za sada su bez komentara, što prištinski mediji ocenjuju kao loš znak za reputaciju kosovske vlade i pravosudnih institucija.

S druge strane, u civilnom sektoru ovim se pitanjem već danima bave analitičari, pa tako direktor Centra za Balkanske Studije i stalni komentator dnevnika Zeri Fadil Lepaja kaže za Tanjug da nijedna organizacija, niti zvaničnik, bez obzira odakle dolaze i kakva im je misija ne treba da imaju imunitet za dela kao što su korupcija i organizovani kriminal, a to, dodaje, važi i za pripadnike Euleksa.”Bez obzira koji su razlozi ili ciljevi javnih izjava da su zvaničnici, tj, sudije Euleks korumptirani, to treba ispitati i javnost treba da bude sigurna da tu nema ljudi koji bi za debele pare presudili u korist bilo koje strane.

Da li je trenutak? Pa mislim da je za takve stvari, za raskrinkavanje korupcije uvek vreme i da ne treba politički kalkulisati kad je to u pitanju”, kaže Lepaja.

Niko ne treba da se krije iza raznih slogana i formulacija o bezbednosti te da time neutrališe gonjenje po tim pitanjima, jer korumpirana vlast, ili institucija je zapravo nepostojeća, ili još gore, nije u službi pravde, zakona i građana, smatra Lepaja.

Naravno, dodaje, veoma je važno da nova vlada što pre preuzme svoje odgovornosti, ali nikako kao kompromis sa nečasnim i nelegalnim aktivnostima, te njihovim legitimisanjem.”Sve to znači da su to dva procesa koja ne treba gledati zajedno, i da treba insistirati da svako radi svoj ustavom i zakonom predviđen posao, ili pak svoje nadležnosti shodno međunarodnim sporazumima”, zaključuje.

Politicki analitičar Fatmir Šeholi uveren je da je posle događaja o kojima piše Koha ditore reputacija Euleksa u očima kosovskih građana duboko urušena.

Građani Kosova su imali poverenje u Euleks, kaže, mnogi čak više nego u lokalno kosoovsko pravosuđe, ali su poslednji događaji u velikoj meri poremetili njihovu spremnost i poverenje u saradnju sa Misijom EU.”Smatram da EU mora da razmotri dalju aktivnost svoje misije na Kosovu, jer ovde se ne radi o nekim nižim službenicima nego o najvišim zvaničnima”, rekao je Šeholi za Tanjug.

BEZ PRITISKA NA NOVINARAPortparol visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić izjavila je danas da nisu tačne tvrdnje jednog novinara sa Kosova da mu je iz Euleksa prećeno, zbog namere da objavi tekst o korupciji u misiji EU.Članovi misije EU su se sastali sa tim novinarom u najboljoj nameri da objasne poziciju Euleksa, ali nije bilo pritisaka, ni pretnji.

To nije način na koji Euleks radi, rekla je Maja Kocijančić na konferenciji za novinare u Briselu.

Pročitajte još:* Koha Ditore: Prisluškivanjem otkriveni Džonatan Ratel i Frančesko Flori * Euleks krivotvorio navode MUP-a o Ivanoviću? * Tužiteljka Euleksa: Objaviću informacije o Kosovu koje će izazvati potres u EU! * Mediji: Zvaničnici Euleksa uzimali mito?

SHARE

Оставите одговор