SHARE

Egipatske vlasti proterale su Musu Ibrahima, nekadašnjeg portparola libijske vlade pred kraj vladavine svrgnutog i ubijenog bivšeg dugogodišnjeg lidera Libijske Džamahirije Moamera el-Gadafija, javio je danas egipatski državni dnevnik “Al-Ahram”, što je Ibrahim na njegovom nalogu na “Fejsbuku” negirao, prenosi Rojters.

Egipatski list u internet-izdanju tvrdi da su Ibrahima iz Egipta proterali na zahtev libijske vlade premijera Abdule al-Tinija i prenosi navodnu kopiju zahteva za njegovu ekstradiciju koji je uputilo libijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ibrahim je negirao da je izbačen iz Egipta, rekavši da je napustio tu zemlju zbog “poslovnih obaveza u Srbiji”, navodi britanska novinska agencija.

Ibrahim je, podseća Rojters, bio zvanični predstavnik poslednjih dana Gadafijeve vladavine, istupajući u arapskim i zapadnim medijima radi odbrane i objašnjavanja vladinih akcija.

Brojni visokorangirani zvaničnici iz tog perioda živeli su posle 2011. nesmetano u Kairu, a za nekima od njih izdate su poternice u Libiji.

Rojters navodi da Al-Tinijeva vlada ima sve bliskije odnose sa Egiptom, koji obučava libijsku vojsku kako bi zamenila islamske ekstremiste, ojačane nakon svrgavanja i ubistva Gadafija.

Zapadne sile, navodi britanska agencija, brinu da Libija – članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), ide ka građanskom ratu, budući da su vlasti suviše slabe da bi kontrolisale borce koji su pomogli zbacivanje Gadafija, a sada su zauzele teritorije, uključujući glavni grad Tripoli.

Al-Tini je rekao u sredu da je spreman za razgovore sa oponentima, uz pretpostavku da sve strane čine ustupke.

SHARE

Оставите одговор