SHARE

Eksplodirala svemirska letilica milijardera BrensonaMOHAVE – Suborbitalna svemirska letilica “Spejs šip 2” milijardera Ričarda Brensona eksplodirala je danas tokom probnog leta i najmanje jedna osoba je poginula i druga je povređena, saopštila je kalifornijska patrola autoputeva.

Svemirski putnički brod eksplodirao je tokom probnog leta u južnokalifornijskoj pustinji Mohave, pošto je poleteo sa civilnog aerodroma “Mojave Air and Space Port” u Kaliforniji, prenela je agencija AP.

Svedok nesreće, fotograf Ken Braun rekao je da letilica za svemirski turizam eksplodirala pošto se oslobodila od aviona koji je nosio letilicu na veliku nadmorsku visinu.

Brensonova kompanije “Virdžn galaktik” navela je da je putnički svemirski brod “Spejs šip 2” tokom “probnog testa pretrpeo ozbiljnu “anomaliju” koja je dovela do gubitka ‘Spejs šipa 2’ “.

Na tviteru Brensonove kompanije se dodaje da kompanija “radi s vlastima na utvrđivanju uzroka nesreće”.

Letelica je obično letela sa posadom koji su činila dva pilota, po pustinji severoistočno od Los Anđelesa.

Kompanija “Virgin galaktik” je preteča u mladoj grani turističke svemirske industrije, pošto je više od 800 ljudi platilo ili je dalo depozit za let svemirskim brodom na nadmorskoj visini od oko 45.000 metara dajući priliku putnicima da vide Zemlju postavljenu nasuprot crnila svemira i da nekoliko minuta provedu u bestežinskom stanju u orbiti.

SHARE

Оставите одговор