SHARE

Evropska unija bi krajem januara 2015. godine trebalo da preispita sankcije koje je uvela Rusiji zbog krize u Ukrajini, rekao je stalni stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.”Tema sankcija formalno treba da se pokrene ponovo krajem januara, jer je spoljnopolitička služba Evropske komisije naložila da se sankcije preispituju svaka tri meseca, a poslednji put je to urađeno 28. oktobra”, kazao je Čižov u intervjuu agenciji Tas.

On je, pak, dodao da je ta tema u stvari stalno prisutna u raznim oblicima i na različitim nivoima.

Sredinom decembra ona je trebalo da bude jedna od tema na narednom samitu EU. “Međutim, lideri zemalja EU su iskusni, pa su taj ‘politički vruć krompir’ gurnuli na formalnu raspravu nekoliko stepenika niže – komitetu stalnih predstavnika EU”, objasnio je Čižov.

On je takođe istakao da Rusija ne namerava da traži ukidanje sankcija, “niti da čeka milost”.”Naša privreda se u potpunosti nosi sa sankcijama, mada se ne može reći da one ne nanose nikakvu štetu.

Međutim, pravu štetu od sankcija trebalo bi razmatrati, ne za odvojene uzete privrede Rusije ili zemalja EU, nego za samu ideju stvaranja zajedničkog ekonomskog prostrora od Lisabona do Vladisvostoka.

Tu ideju zasnovanu na međusobnom poverenju, prodriva režim sankcija”, zaključio je Čižov.

SHARE

Оставите одговор