BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za četiri godine kaznu zatvora državljanki Obale Slonovače Sabine Boni Epouse Marić (31) i pravosnažno je osudio na 11 godina zatvora zbog brutalnog ubistva supruga Branka (32).

Tom presudom zbog olakšavajućih okolnosti, sud je preinačio presudu kojom je Marićeva, u Višem sudu u Beogradu bila osuđena na 15 godina zatvora, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Marić je osuđena zbog teškog ubistva, jer je supruga sa kojim ima dvoje dece, iz ljubomore ubila u iznajmljenom stanu na Banovom brdu u januaru 2013. godine, tako što ga je izudarala bušilicom.

Ona je potom pokušala da izvrši samoubistvo, tako što je sebi zarila nož u stomak.

Iz braka sa žrtvom ima dvoje maloletne dece o kojima nakon ubistva brine njegova porodica.

U presudi se navodi da je motiv ubistva bilo to što je Marićeva sumnjala u supruga da namerava da napusti nju i decu i da već ima emotivnu vezu sa drugom ženom.

Dok je ležao na trosedu u dnevnoj sobi, ona je iz susedne prostorije uzela električnu bušilicu i neočekivano sa leđa ga dva puta bušilicom udarila u glavu od čega je on odmah preminuo.

Po nalazu Apelacionog suda, u delu odluke o krivičnoj sankciji prvostepeni sud nije pravilno odmerio značaj olakšavajućih okolnosti kao što su lične i porodične prilike, kao i što nije cenio činjenicu da je Marićeva ispoljila kajanje.

Kaznu zatvora od 11 godina je odgovarajuća tezini i posledicama izvrsenog krivičnog dela i stepenu krivice okrivljene i nuzna je, ali i dovoljna, da se, u okviru opste svrhe izricanja krivicnih sankcija postigne svrha kaznjavanja.

Njome će se, prema stavu Apelacionog suda, ostvariti ciljevi individualne prevencije (u smislu uticaja na okrivljenu da ubuduće ne vrši krivična dela), opšte prevencije (u smislu vaspitnog uticaja na druge da ne ispoljavaju asocijalno ponašanje i ne čine teška i društveno opasna krivična dela), a izraziće se i društvena osuda za to krivicno delo i pospešiti jačanje morala i učvršćivanje obaveze poštovanja zakona.

Leave a Reply