SHARE

Meč prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa između Srbije i Hrvatske sigurno će se igrati van Beograda.

TSS još vaga da li „šahovničare“ da ugosti u Kraljevu, Novom Sadu ili Nišu, od 6. do 8. marta, ali koji god od ova tri grada da bude domaćin, biće u prednosti u odnosu na prestonicu.
Glavni razlog su finansije, koje opterećuju kasu nacionalnog saveza.

Nije tajna da je minus u budžetu posle svakog meča Dejvis kupa u Beogradu od 130.000 do 150.000 evra, jer prihoda skoro da i nema.

Iznajmljivanje „Arene“ je jako skupo (25.000 evra dnevno, dvorana mora da se rezerviše najmanje na pet dana), hotelski smeštaj mnogo košta (prema nekim podacima od 20.000-30.000 evra), prodaja karata ide izuzetno slabo – Savez je primoran da podeli 80 odsto ulaznica za svaki duel, kako bi stolice bile iole popunjene.

Poseta na tribinama je stari problem u organizaciji mečeva, što se videlo ne samo u Beogradu, već i početkom godine u Novom Sadu, kada su na teren istrčali Rodžer Federer i Stanislas Vavrinka, a pred njima zjapila prazna mesta.

Pritom, kako niko ne može u ovom trenutku da garantuje 100-procentni dolazak Novaka Đokovića na meč, niti Marina Čilića, jasno je da TSS ne sme da se kocka sa plaćanjem „Arene“.

Naime, može da se desi situacija da od gostiju stignu Borna Ćorić i Ivan Dodig kao prve „zvezde“, a od naših mlade snage Krajinović, Lajović i Milojević, pa je jasno da se Beograđani ne bi odazvali u velikom broju.

Ako, pak, Nole i dođe (čemu se mnogi nadaju), jasno je da je teniserima potrebna „paklena“ atmosfera i huk navijača sa tribina da ih ponese ka pobedi, što je izvesnije da će se desiti u gradovima gde su se uželeli belog sporta.

Kraljevo, na primer, niti bilo koji drugi grad u zapadnoj Srbiji nikad nije uživo gledao naše najbolje igrače.

Kad je već reč o Kraljevu, oni nude dvoranu i hotel vrhunske kategorije potpuno besplatno (slično je i sa Nišlijama i Novosađanima), spremni su na velike ustupke da ugoste igrače i goste iz ITF, i TSS od toga može samo da profitira.

Pritom, sva tri grada kandidata ispunjavaju uslove Međunarodne teniske federacije, bilo po pitanju komfora igrača i publike, po pitanju bezbednosti, transporta (Kraljevo i Niš imaju aerodrome), smeštaja i svega što je potrebno za duel prvog kola Dejvis kupa.

Na kraju, Upravni odbor TSS će doneti konačnu odluku koji grad je najpogodniji za organizaciju meča, važna će biti i procena ITF posle njihove zvanične posete, ali načelni plan je da u narednim godinama domaćinstvo 1. runde uvek bude van prestonice.

SHARE

Оставите одговор