SHARE

Kinesko regulatorno telo za internet saopštilo je danas da su hakeri, većinom iz SAD, napali osamdeset odsto kineskih vladinih sajtova, prenosi Rojters.

Načelnik državnog biroa za internet Lu Vej osudio je upotrebu napredne tehnologije za napade ili krađu poverljivih podataka, navodi britanska agencija.

Pritom je za američko-kineski dijalog o kibernetičkoj bezbednosti rekao da protiče neometano.

Državni savetnik u kineskoj vladi Jang Đieći rekao je ovog meseca američkom državnom sekretaru Džonu Keriju da će obnavljanje saradnje između dve zemlje u oblasti kibernetičke bezbednosti biti teško zbog “pogrešnih navika SAD”.

Lu je na konferenciji za novinare u Pekingu rekao da između dve zemlje “postoje razlike, ali i sličnosti”, izrazivši nadu da će biti pronađen zajednički jezik.

Saradnja Kine i SAD izgubila je na intenzitetu ranije ove godine, pošto je američko ministarstvo pravde optužilo pet pripadnika kineske vojske za “hakovanje” američkih kompanija radi krađe komercijalnih tajni.

Kineski zvaničnici uzvratili su protivoptužbama na račun američke vlade za hakovanje nakon što je saradnik Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden izneo tvrdnje da su SAD upadale u mreže i servere u Kini i Hongkongu.

Lu je danas branio kinesku odluku o zabrani stranih internet servisa, kao što je “Fejsbuk”, rekavši da je to učinjeno zbog zaštite nacionalnih interesa.

Prema njegovim rečima, Kina je uvek vrlo gostoljubiva ali može da bira “koga će pustiti u kuću”.

Načelnik kineskog državnog biroa za internet je, takođe, odbacio medijske navode da je rekao da “Fejsbuk” nikad neće biti dozvoljen u kini.”Nisam rekao da Fejsbuk neće moći da uđe u Kinu, ali nisam rekao ni da hoće”, rekao je Lu a prenosi Rojters.

SHARE

Оставите одговор