SHARE

NASTAVNIKU Nebojši Gajiću (52) iz Nove Pazove, osumnjičenom da je puna četiri meseca napastvovao sedamnaestogodišnju učenicu, sudija za prethodni postupak u Višem sudu u Sremskoj Mitrovici je odredio pritvor do 30 dana! On se tereti da je u svom stanu, uz pretnje devojčici „dodirivao tinejdžerku“, koja je dolazila na privatne časove matematike. Šta se, međutim, tačno događalo utvrdiće istraga, a prema nezvaničnim saznanjima, postoji sumnja da ova maloletnica nije jedina žrtva.

Prijavu protiv Nebojše podnela je majka sedamnaestogodišnjakinje, nakon što joj je ona ispričala kako ju je nastavnik prvo pipkao po grudima, a kasnije „počeo da primorava i na seksualne radnje“.

Nebojša je, inače, tri i po godine držao privatne časove iz matematike tinejdžerki kod njega u kući, „s izgovorom kako bi ona mogla bolje da se koncentriše na učenje“. – Tužilaštvo je pokrenulo istragu.

Kod devojčice nije obavljen ginekološki pregled, jer, kako je ona navela, to seksualno delo traje nekoliko meseci unazad.

Ali, svakako da će se u istrazi tražiti i taj dokument – kaže izvor „Novosti“u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.

U Novoj Pazovi iznenađeni su i šokirani ovakvom vešću.

Građani koji poznaju Nebojšu, kažu da je delovao „kao fin suprug i otac“, ali ako se dokaže da je to uradio, treba da „snosi teret odgovornosti za delo koje je učinio“.

Milo Bošković, profesor novosadskog Pravnog fakulteta, kaže da su vremena izopačena, a prevencija zatajila, i da se mora više raditi na tome. – U više od 80 odsto slučajeva silovanja ili pedofilije, žrtve i počinioci su se poznavali – predočava profesor Bošković, dodajući da u tim slučajevima dolazi do zloupotrebe poverenja. – Postoji, međutim, i strah deteta da priča o onome što mu se dogodilo. TIJANA NESTANAK Tijane Jurić, petnaestogodišnjakinje iz Subotice, otete u Bajmoku, 26. jula, podigao je celu zemlju na noge.

Njeno telo zakopao na deponiji na putu između Čonoplje i Alekse Šantića, nađeno je 13 dana kasnije.

Nju je pokušao da siluje, pa je ubio Dragan Đurić (34). IVANA Nada da će Ivana Podraščić (13) iz Batajnice, nestala 29. jula biti pronađena živa, ugasila se posle 66 dana, kada je njeno telo pronađeno zakopano u dvorištu napuštene kuće na Petlovom brdu.

Ubrzo je uhapšen Darko Kostić (39), koji ju je silovao, pa ubio.

Objašnjavajući strukturu ličnosti pedofila i silovatelja, Nikolina Matijević, psihoterapeut iz psihološkog savetovališta „Psihohelp“, ističe da pedofilija spada u poremećaje seksualne sklonosti, a može uključivati nanošenje fizičkog bola ili subjektivne patnje drugoj osobi. – Na ponašanje ljudi koji imaju ovakvu vrstu psihološkog poremećaja su razni biološki, psihološki i socijalni faktori – predočava naša sagovornica. – Neke od njih su genetske predispozicije, traume, nasilje i razna negativna iskustva iz detinjstva, ali i prisustvo oboljenja, poput šizofrenije, psihopatije, poremećaja ličnosti.

Po krivičnom zakonu, silovanje se kažnjava zatvorom od dve do 12 godina, a po nekim podacima, prosečna izrečena kazna za to delo je sedam godina. MARIJIN ZAKON NA inicijativu Slobodana Jovanovića iz Starih Ledinaca, čija je osmogodišnja ćerka pre četiri godine brutalno ubijena i silovana, usvojen je „Marijin zakon“.

Mada je, usvajanjem ovog antipedofilskog zakona 2013. ustanovljen Registar pedofila i silovatelja, on je zasada, prazan.

Zakon ne može da se primenjuje retroaktivno, pa će u Registru biti samo lica koja su pravosnažno osuđena posle njegovog donošenja.

SHARE

Оставите одговор