SHARE

RAMLA – Zatvor u centralnom Izraelu Neve Tirza postao je modna pista pošto je u njemu održana modna revija na kojoj su svoje kreacije predstavile zatvorenice te ustanove, piše AP. To je deo programa za rehabilitaciju i podržava veštine koje one mogu iskoristiti nakon što izađu iz zatvora, ali i zbog vraćanja samopouzdanja posle dužeg vremena provedenog iza rešetaka. “Namera je da se zatvorenicama pruži opcija za stvaranje nečega novog kako bi stvorile bolje društvo”, rekao je upravnik izraelske škole za dizajn i Studia 6B Ianiv Švarc.

Zatvorenice su radile zajedno sa studentima iz Studio 6B, a kreirale su kolekcije inspirisane britanskom vojskom i indijskim verskim simbolima.

Odeću su ukrašavale cvećem, životinjskim printova i geometrijskim oblicima, a učile su i kako da šminkaju i da prave frizure koje su u skladu sa odećom koje manekenke nose. Modeli su paradirali na crvenom tepihu ispred bodljikave žice i iza velikih zidova. “Zzelimo da iskoristimo da njihovo vreme u zatvoru bude konstruktivno, kako bi nakon izlaska imale izbor i mogucnost da se bave nečim korisnim”, rekla je portparol zatvora Nikol Englander. Ona je dodala da čak imaju zatvorenicu koja je studirala dizajn odeće, a da je u zatvoru nastavila svoje školovanje. U zatvoru Neve Tirza se nalazi više od 200 zatvorenica uzrasta od 18 do 70 godina.

SHARE

Оставите одговор