SHARE

Međunarodni monetarni fond možda neće uspeti da dodeli Ukrajini narednu tranšu kredita do kraja ove godine iz tehničkih razloga, potvrdio je danas zvanični predstavnik Fonda Džeri Rajs.

Odgovarajući na pitanje dopisnika agencije Tas na redovnom brifingu za novinare, Rajs je rekao da tehnička misija MMF-a sredinom novembra ide u Ukrajinu u okviru kontrole realizacije programa.

Pošto procena politike ne može da bude završena bez učešća nove vlade, završetak same kontrole, a to je neophodan uslov za dodelu sredstava, može da se odloži “do kraja ove ili početka naredne godine”, precizirao je predstavnik MMF-a.

Na taj način, Fond ne može da nastavi realizaciju antikriznog programa za Ukrajinu do formiranja nove vlade nakon parlementranih izbora održanih u prošlu nedelju.

Na pitanje šta to može da znači za ukrajinsku privredu, Rajs je odgovorio da ne očekuje “materijalne posledice” takvih kašnjenja.

Izglede za rešavanje spora o dugovima za gas Ukrajine Rajs nije hteo da komentariše.

On je, međutim, potvrdio Tasu da početni stav Fonda, prema kome je antikrizni program preuzeo otplatu duga Kijeva i blagovremeno plaćanje tekućih računa “nije promenjen” i ostaje na snazi.

SHARE

Оставите одговор