SHARE

PRIŠTINA – Dnevnik ”Koha ditore” u nastavku serije tekstova o korupciji u Euleksu piše danas da je imao uvid u tajni izveštaj u kome su objavljeni podaci telefonskih prisluškivanja, prema kojima se za korupciju terete Džonatan Ratel, zamenik glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva i Frančesko Flori, bivši predsednik Skupštine sudija.

Informativni izvestaj je, kako se navodi, pisala tužiteljka Marija Bameih 2012 godine, predala ga je Silviu Bonfiglu, šefu Euleksovog dela za prvdu, i zahtevala je da se pokrene istraga na osnovu prikupljenih dokaza.

Međutim, Euleks to nije učinio, nego je pokrenuo diciplinski postupak protiv Bameih zbog parkiranja vozila, piše “Koha Ditore”. Šef Euleksovog dela za pravdu Silvio Bonfigli imao je ”u rukama” sve dokaze da su glavna tuziteljka Euleksa Jaroslava Novotna i bivši predsednik skupstine sudija Frančesko Flori razgovarali sa raznim posrednicima. ”Koha ditore” je juče objavio da je glavna tužiteljka Misije na Kosovu Jaroslava Novotna zaustavila istragu protiv sudije Florija, uprkos tome što je imala dokaze o njegovoj umešanosti u korupciju.

Tužiteljka Bameih je u svom izveštaju navela da je utvrdila da od prisluskivanja telefona osmunjicenog Iljira Toljaja da ”ima osnova za unutrasnju istragu”.

Ona je navela i da smatra da su informacije koje su curile veoma značajne i da se može dogoditi da Euleksovi članovi visokog ranga, kao i lokalni radnici mogu biti ukljuceni u primanje mita. ”Prisluškivani razgovori sadrže pretnje da treba istući mene i nekoliko novinara”, napisala je Bameih u izveštaju u koji je ”Koha ditore” imao uvid.

Ona je, kako je naglasila, želela da do znanja da što se tiče kourpcije ima elemenata krivičnog dela i navela da je jasno da Iljir Toljaj (bivši državni sekretar u ministartsvu zdravlja) imao dobre političke veze na Kosovu i u Euleksu.

Prema njenom izveštaju, iza svega je ”stajala logistika radnika Euleksa, pa je bilo više susreta između Toljajović posrednika i Euleksovih predstavnika.

Taj izveštaj je, kako je navela, veoma brzo dospeo do osumnjičenih, za manje od sedam sati je stigao do njih, a dati su im i njeni lični podaci, među kojima i da ona nije zaposlena kao Euleksov službenih, već kao službenik britanske vlade.

Bameih je navela i da su joj Toljajova supruga i jos neke druge žene pretile telefonom da će je prebiti i polomiti noge njoj i jednom novinaru.

Ona navodi i primer prisluškivanja od 6. juna 2012, u kome je žena pod imenom Linus, obaveštena od osobe kojoj se prisluškuje telefon, da je advokat, a ne on, poslao pismo Jaroslavi Novotni.

Jedan od prisluškivanih razgovora govori i o susretu koji su posrednici imali sa Frančeskom Florijem. “Do sada sam pričao s njim.

On je ručao sa onim Italijanom, da li znaš ko je on i da li poznajes onog Florija? Pozvani broj kaze ”Da znam”, a potom nastavlja priču …dosta dugo je pricao s ”njim”.

Kaže da mu je rekao da li može da se uključi ”u ovo i ono” i da se sastaje sa njegovim ljudima i pita ga koja je ”njegova pozicija da okonča celokupni ovaj proces”, citirala je delove razgovora Bameih.

Iz ovog razgova je vidljivo, zaključujuje Bameih, da je Flori obećao da će se ”umešati u proces”, ali da neće da priča sa njom (Bameih), jer je tezak čovek, ali će pričati sa glavnom (Novotnom).

On je još citirala delove pisma tj. razgovara Silvija Bonfiglija u kome je rečeno da ”taj muškarac zaslužuje da se nešto za njega učini, i da ima još jedan Italijan koji stalno radi sa ”onom kravom” (Navodi se da se misli na Bameih).

Navedeno je i da je u prisluškivanju rečeno da je ”posrednik” video Italijana dva puta na konferenciji u “Grand” i rekao mi da mu se svođao kao čovek i da će porazgovarati sa ovom glavnom cekinjom.

Baheim je navela i primere gde prisluškivanih razgovara od 2. i 6. juna 2012. U nastavku teskta “Koha Ditore” objavljuje telefonske razgovore koje su obavljeni sa Iljir Toljajem koji se u to vreme nalazio u zatvoru u Dubravi između njega i Imer Ajetija, potom Imer Ajetija sa Selim Tolajem (rođeni brat Ilira) kao i Imer Ajetija sa suprugom Iljir Toljaja, Jasminom Tolaj.

Iz tih razgovora se vidi kako Toljaj detaljno instruiše Imera Ajetija s kojim ljudima treba da se vidi, kako treba da se ponaša a sve u cilju da se ovaj slučaj uopšte ne nađe u sudu.

U jednom momentu Toljaj kaže Imri Ajetiju da je Francesko njihov glavni covek.

Pitaj onoga koje su njegove veze s njim.

Da li može da utiče na tu ekspertizu.

Da li on zna kod koga je ta ekspertiza? ” .

Vezano za ovo Maria Bameih pise da je to zabrinjavajuce za nju, s obzirom na to da je tražila ekspertizu i šta je ”njemu” trebala informacija o takvom tehničkom malom poslu da bi znao kada ce jedan sudija biti uključen u nesto ili ne”. Maria Bameih je u pismu šefu departmana za pravdu, zamolila da ima u vidu da je Euleks na Kosovu da daje primer za sudije i tuzioce.

Svi oficiri specijalne istražne jedinice koji rade u ovom slučaju su upoznati sa prisluškivanjem.

Tako da bi, ako se ne vidi da Euleks nešto preduzima, to predstavljalo loš imidž za Eeleks.”, pisala je Bameih u pismu poslato sefu departmana za pravdu. U međuvremenu, bivši predsednik skupstine sudija Euleksa Frančesko Flori je odbacio sve tvrdnje.

U izjavi za “Koha ditore” on je rekao da nije imao vezu sa slučajem Ljimaj, ratnim zločinima i korupcijom ili slučcajem Tolaj.”Naravno nije tačno da sam imao 300 hiljada evra na mom žiro računu u Italiji ili na Kosovu ili na nekom drugom mestu. “Ja sam rukovodio samo slučajem eksplozije kod “Bil Klintona”.

Nisam imao uopšte vezu sa slučajem ” Lepenački most” gde je oslobođen Nusret Cena”, kazao Frančesko Flori i dodao da nikada nije u 2009 godini bio u Albaniji te da je taj koji je to rekao je lazov, rekao je Flori za “Koha Ditore”.

I za sutra je najavljen nastavak serijala o korupciji u koju je umešan Euleks.

SHARE

Оставите одговор