SHARE

KOSOVSKA MITROVICA – Komentarišući afere koje ovih dana potresaju Euleks, lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović je kazao da je očigledno da tu “nešto smrdi”, da tu nešto ne stoji na svojim nogama, ali da on beži od toga da ocenjuje ovako nešto , jer ovo je nedovoljno da bi čovek zauzeo eksplicitan stav.

On je istakao da je siguran da bi nepristrasna istraga došla do nekih podataka o tim pričama.

Ivanović smatra da Euleks od samog početka ima krizu identiteta, da ima šizofrenu situaciju, da pokušava da udovolji onome što Albanci od njih očekuju, ali istovremeno pritisak iz Ujedinjenih nacija i visokih politickih krugova mu ne dozvoljava da krši Rezoluciju 1244 SBUN.

Mislim da istrage moraju da se sprovedu do kraja, rekao je Ivanović naglasivši da deluje da će suspendovana tužiteljka Euleksa imati štošta da kaže.”To meni ne znači puno osim da iz toga se može izvući zaključak da ako neko zbog novca može da napravi tako nešto on će to još lakše napraviti zbog političkog pritiska.

Znači, Tužilaštvo koje je podložno politickim pritiscima, prosto ne može da bude profesionalno”, kazao je on u intervjuu Radiju Kontakt plus u Kosovskoj Mitrovici.

Komentarišući poslednja dešavanja u regionu izazvana prekidom fudbalske utakmice između Albanije i Srbije u Beogradu, on je ocenio da projekat “Velike Albanije” nikada nije prestao da postoji i da je samo kao takav bio gurnut u drugi plan. “I mislim, objektivno rečeno, da Albanci u Albaniji nisu baš bili previše zainteresovani za tako nešto.

Stigmatizacija rekao bih, koja dolazi iz Prištine, je uticala na to da i kod njih dođe do nacionalne homogenizacije.

A kad imate velike ekonomske krize i velike ekonomske probleme, takva homogenizacija je vrlo laka i vrlo uspešna,”- kazao je on.

Ono što se meni čini jeste da će na žalost jedan incident ostaviti dugotrajne posledice i bojim se da će sada vraćanje na stanje pre utakmice biti i teško i naporno, tražiće puno energije i vremena, kazao je Ivanović.

Kazao je takođe da teoretski mogućnost ponavljanja pogrom nad Srbima na Kosovu postoji i da on takvu mogućnost nikada nije isključio, naprotiv, ali da veruje da su Albanci naučili lekciju a to je jedna strašna osuda od 17. marta 2004. godine pa i dovodenje u pitanje njihovih strateških ciljeva jer su u tom trenutku oni stvarno bili dovedeni u pitanje.

Takav jedan novi incident bio bi poguban po njihove strateške ciljeve i to je jedina moja nada. Inace, da postoji spremnost, postoji spremnost, kazao je Ivanović.

Govoreći o krizi institucija na Kosovu koje ne mogu da budu formirane jer nema dogovora među Albancima Ivanović je kazao da misli da će institucije nekako biti formirane ali da neće dugo trajati. “Ako Priština i formira institucije u relatvno kratkom roku, to će biti pod uticajem Zapada ali će ta koalicija da se raspadne u roku od godinu dana tako da možemo očekivati nove izbore sad ili za godinu dana”- poručio je lider Građanske inicijative SDP.

Ivanović je istakao da treba krenuti u formiranje Skupštine Zajednice srpskih opština (ZSO) i da Srbi ne treba da budu robovi nepostojanja institucija na Kosovu.

On je rekao da sugeriše onima koji vode srpsku politiku prema Kosovu da forsirano krenu sa pričom o ZSO i da treba krenuti u formiranje skupštine.”Kad napravite prvi korak onda više nema povratka, onda ste i protivnike doveli u poziciju da moraju da vuku refleksno drugi korak.

Ne treba da budemo robovi toga što ne postoje institucije.

Formiranje skupštine je prvi ozbiljan korak, a skupštinu možemo da formiramo”, rekao je on.

Ivanović je kazao da je zadovoljan reakcijom Vlade Srbije nakon njegovog hapšenja, istakavši da misli da je Vlada Srbije iznenadila pomalo i njega, jer nije mislio da će u obilju problema koje ima, imati vremena da se bavi i njegovim pitanje. “Ono što je još bitnije, mislim da je reakcija Vlade Srbije iznenadila i one koji su pravili političku konstrukciju oko mog hapšenja tj.

Euleks.

Oni su očekivali, zbog činjenice da ja nisam član nijedne od stranaka u Srbiji pa samim tim nijedne od stranaka u vlasti, da te reakcije neće biti uopšte…

U svemu su pogrešili (Euleks), u izboru cilja pa onda i u predviđanjima reakcija”- rekao je on.

Ivanović, koji se zbog optužbi da je počnio neka od najtežih krivičnih dela 1999. i 2000. godine nalazi u istražnom zatvoru, kaže da je optimista da će ubrzo biti na slobodi.

Pročitajte još:* Euleks krivotvorio navode MUP-a o Ivanoviću? * Tužiteljka Euleksa: Objaviću informacije o Kosovu koje će izazvati potres u EU! * Mediji: Zvaničnici Euleksa uzimali mito? * Oliver Ivanović je talac Euleksa

SHARE

Оставите одговор