SHARE

OSNIVAČ „Alibabe“, kineskog giganta za trgovinu preko interneta, Džek Ma najbogatiji je čovek u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Američki poslovni magazin „Forbs“ tvrdi da je ovaj nekadašnji profesor engleskog jezika, koji je pre 15 godina uplovio u vode privatnog biznisa, više nego dvostruko uvećao imetak od prošlogodišnjih 7,1 milijardu dolara, čime je postao „kralj“ među juanskim bogatašima.

Ma je „pobednik“ među više od 200 kineskih tajkuna, a „Forbs“ njegovo bogatstvo procenjuje na 19,5 milijardi dolara.

Prestižno mesto najbogatijeg Kineza potvrđeno je i u njegovoj zemlji.

Kineski magazin „Hurun“, koji pažljivo prati svet ultrabogatih, procenio je da je njegovo bogatstvo još veće, čak 25 milijardi dolara.

Biznismen koji je pre deceniju i po započeo svoj posao iz malog kineskog stana, prvi put se našao ove godine na vrhu liste najbogatijih u svojoj zemlji.

Njegova kompanija „Alibaba“ danas vredi 240 milijardi dolara.

Ma „apsorbuje“ oko 80 procenata kineske trgovine putem interneta.

Svestan je, kaže, da ga maloprodajne trgovine ne vole, jer im „otima“ kupce nudeći robu elektronskim putem.

Ma je po bogatstvu „potukao“ predsednika „Vanda“ grupe Vang Đijanlina koji je sa prošlogodišnjeg prvog mesta skliznuo na četvrto mesto „Forbsove“ liste najbogatijih Kineza.

Maovom uspehu dodatnu težinu daje činjenica da je broj bogataša u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji porastao za čak 13 procenata od prošle godine.

Danas u Kini ima 354 dolarska milijardera.

Poređenja radi, pre samo deset godina bilo ih je svega troje.

Mnogi od njih osvojili su milijarde zahvaljujući virtuelnom svetu kompjutera. Čak pet od 10 najbogatijih su zaradili novac zahvaljujući informacionim tehnologijama.

Vlasnik kompanije „Baidu“, kineska verzija „Gugla“, Robin Li, drugi najbogatiji Kinez, od prošle godine je uvećao bogatstvo, sa 11,1 na 14,7 milijardi dolara.

Trećeplasirani Ma Huateng, poznat kao Poni Ma, vlasnik onlajn kompanije „Tensent“ i tvorac najpopularnije kineske aplikacije za slanje poruka eChat, takođe zadovoljno trlja ruke, jer je povećao imetak sa 10,2 na 14,4 milijarde. AMERIČKA VEZA NAJBOGATIJI Kinez Džek Ma za medije u SAD kaže da gaji poštovanje prema američkom gigantu u oblasti informacionih tehnologija, kompaniji „Epl“ i nada se integraciji sa njom.

Kaže da je zahvalan Americi, jer je inspiraciju za biznis dobio zahvaljujući Silicijumskoj dolini.

Ma izjavljuje i da je „u ljubavi s kineskim vlastima, ali da ne ulazi u brak“ sa njima.

Ističe da njegova kompanija daje 14 miliona radnih mesta i da vlada „svakako shvata da joj pomažemo“.

SHARE

Оставите одговор