SHARE

BEČ – Austrijske vlasti uhapsile su četrnaestogodišnjeg austrijskog dečaka turskog porekla zbog sumnje da je, kako navodi danas bečka štampa, planirao da baci eksploziv na bečku železničku stanicu Vestbanhof i na železničke pruge.

Državno tužilaštvo u Sankt Peltenu potvrdio je trenutno samo istragu protiv jedne muške osobe.

Međutim mediji su objavili informaciju da se od utorka posle podne u zatvoru nalazi jedan 14-ogodišnjak migrantskog porekla.

Austrijske vlasti su očigledano blagovremeno delovale i sprečile plan dečaka, koji je bio već blizu svog cilja.

Maloletnik, koji je, kako se navodi, pristalica Islamske države, imao je konkretne planove za izvršenje terorističkog napada u Austriji.

On je na prvom saslušanju, kako prenosi štampa, priznao da se preko interneta informisao o planovima za izradu bombe i želeo je uskoro i da realizuje svoj pakleni plan, koji bi, prema oceni eksperata za borbu protiv terorizma, zasigurno izazvao više žrtava.

U Sankt Peltenu, gde živi dečak, vlada velika zabrinutost, strah kao i nerazumevanje da je neko mogao imati takav plan.

U školi se ušlo u trag 14-ogodišnjaku, koji se u poslednje vreme čudno ponašao, a kada je policija pokrenula istragu brzo se ispostavilo da on nije bio “samo upadljiv po ponašanju prema drugim đacima”.

Paralelno uz planove za teroristički napad u Austriji taj četrnaestogodišnjak je vršio i pripreme za put u džihad u Siriju.

SHARE

Оставите одговор