SHARE

BERLIN – Učenici devetog razreda Gimnazije u Landsbergu, u pokrajini Sansonija-Anhalt, pozdravljali su se nacističkim pozdravima u međusobnoj komunikaciji mobilnim telefonima, što je šokiralo nemačku javnost, prenosi nemački tabloid “Bild”.

Prema informacijama tog lista, svih 29 mladića i devojaka bilo je međusobno povezano preko aplikacije ”WhatsApp” i u komunikaciji su koristili nacističke pozdrave poput ”Zig hajl”, ”Dojčland zig hajl” i pozdravljali se međusobno parolama protiv stranaca, koje su tipične za neonacističku Nacionaldemokratsku partiju Nemačke (NPD).

Roditelji i nastavnici kažu da nisu ništa o tome znali, a nemačka policija sada istražuje slučaj, prenose nemački mediji.”Istražujemo slučaj od ponedeljka”, rekla je jedan portparol policijske direkcije pokrajine Saksonija-Anhalt.

Ovo nije prvi put da se u toj pokrajini dešavaju neonacistički izgredi.

Pre više godina su neonacisti spalili ”Dnevnik Ane Frank”, svetsko delo prevedeno na više od 50 jezika koje govori o zatočeništvu jevrejske devojčice za vreme Drugog svetskog rata i predstavljla sinonim za sva dečja stradnja i strahote pod nacistima i fašistima.

Takođe, na jednoj svečanosti u idiličnom Pretcinu, mestašcetu nedirnute prirode i istorijskih vrednosti, poput crkve Svetog Tomasa iz 1140. godine, ekstremni desničari su spalili američku zastavu i ”Dnevnik Ane Frank”, a mladi policajac koji je bio u blizini, branio se kasnije, pisala je štampa, da nije znao ni poznavao značaj tog dela.

SHARE

Оставите одговор