SHARE

NjUJORK – Oko 76,5 miliona dece u najrazvijenim zemljama živi u siromaštvu, navodi se u danas objavljenom izveštaju Unicefa uz upozorenje da je od izbijanja ekonomske krize 2008. godine najmanje 2,6 miliona dece palo ispod granice siromaštva.

Studija “Deca recesije”, kojom su obuhvaćene članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) kao i zemlje Evropske unije, pokazuje da je u 23 od 41 zemlje, došlo do porasta siromaštva među decom kao direktan rezultat krize.”Mnoge zemlje su doživele ‘veliki skok unazad’ po pitanju prihoda domaćinstava što će imati dugoročne posledice po decu”, kaže Džefri O’Mejli, direktor kancelarije za globalnu politiku i strategiju Unicefa.

Naročito su pogođena deca u zemljama koje je kriza najviše pogodila kao što su Irska, Hrvatska, Litvanija, Grčka i Island gde je stopa siromaštva porasla za preko 50 odsto.

Procenat domaćinstava koja više ne mogu da kupuju meso ili ribu svaki drugi dan se više nego udvostručio u Estoniji, Grčkoj i Italiji, a negativni uticaj krize na decu naročito se osetio u regionu Sredozemlja.

Međutim, ima i dobrih vesti, prenosi AFP navodeći da je u 18 zemalja došlo do opadanja siromaštva kod dece – Australija, Čile, Finska, Norveška, Poljska i Slovačka, na primer smanjile su nivo siromaštva za oko 30 odsto.”Istraživanje Unicefa pokazuje da je dobra politike socijalne zaštite bila odlučujući faktor u prevenciji siromaštva”, zaključio je O’Mejli.

SHARE

Оставите одговор