MOSKVA – Ruski istražni komitet podigao je optužnicu protiv jedne od više osumnjičenih osoba koje se terete za nesreću na moskovskom aerodromu „Vnukovo“, u kojoj je poginuo i direktor naftnog giganta „Total“ Kristof de Maržeri.

Portparol Komiteta Vladimir Markin izjavio je da je podignuta optužnica protiv kontrolora leta, pripravnice Svetlane Krivsun, koja se sumnjiči za kršenje bezbednosnih procedura što je, kako je naveo, dovelo do pogibije četiri osobe.

Nastradali su bili francuski državljani, a među njima su, pored Maržerija, dvojica pilota i još jedan član posade, prenosi agencija Itar tass.

Nesreća se dogodila u noći između 20. i 21. oktobra na moskovskom aerodromu kada se privatni avion „Falkon-50“, prilikom poletanja za Pariz, na pisti sudario sa mašinom za uklanjanje snega, a potom zapalio.

Ruske vlasti su uhapsile vozača mašine za čišćenje snega Vladimira Martinenka, pošto je utvrđeno da je bio pod uticajem alkohola u trenutku sudara sa francuskim avionom.

Istragom je utvrđeno da je Martinenko imao količinu alkohola u krvi koja odgovara decilitru vodke i njemu je određen pritvor do 21. decembra.

U vreme kada je Maržerijev „falkon“ ubrzavao na pisti za poletanje, Martinenko koji je upravljao čistačem za sneg isprečio mu se na putu što je prouzrokovalo tragediju.

Uprava aerodrome saopštila je ranije da su direktor i njegov zamenik podneli ostavke, kao i da je Tužilaštvo naložilo privođenje još četiri zaposlena koji bi mogli da doprinesu rasvetljavanju okolnosti tragedije.

Pročitajte još:* Moskva: Poginuo Putinov prijatelj, vraćao se sa sastanka sa Medvedevim * Ostavke na aerodromu Vnukovo zbog avionske nesreće

Leave a Reply