SHARE

UZ obaveštenje da predsednik Srbije Tomislav Nikolić odustaje od dolaska na komemorativni skup u Belgiju povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, organizatorima je pre dva dana poslato i propratno objašnjenje.

Upravo to, pa čak i oštrije reakcije naših zvaničnika predviđa uputstvo Vlade o učešću na forumima na koje su pozvani i predstavnici Prištine.

Taj dokument propisuje da, kad uslovi dogovoreni u briselskom dijalogu nisu uvaženi, naši zvaničnici takav skup treba da napuste i da upute pisani protest.

Da vladin nalog i dalje obavezuje sve zvaničnike, za „Novosti“ potvrđuje Milivoje Mihajlović, direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima: – Veoma se vodi računa da se funkcioneri koji učestvuju na skupovima na kojima prisustvuju i predstavnici Prištine ponašaju u skladu sa tim uputstvom, jer se moraju poštovati principi dogovoreni u dijalogu.

Prepreka za Nikolićevo prisustvo, ipak, nije bila samo odluka organizatora da istakne „državne“ simbole Kosova, već je na Andrićevom vencu ocenjeno spornim i to što je na ceremoniji posvećenoj početku Prvog svetskog rata Kosovo stavljeno u istu ravan sa pobednicama u ovom sukobu, a što nosi nove istorijske konotacije.

Zbunjujuće je bilo i to što je pre dva meseca, na sličnom skupu u drugom belgijskom gradu, Liježu, sve bilo organizovano bez kosovskih predstavnika i obeležja.

Našeg nekadašnjeg ambasadora Dušana Spasojevića iznenadio je postupak Belgije koja, kako naglašava, u vojničkom smislu možda nije dala svoj doprinos pobedi saveznika, ali čiji je narod stradao od strane sila osovine.

Spasojević naglašava da postupak Belgije ne mora nužno da predstavlja politički pritisak, već je, po njegovom mišljenju, to najpre nedostatak pijeteta za srpske žrtve u Velikom ratu: – Odluka predsednika Nikolića je ispravna, posebno ako se uzme u obzir važna uloga Kraljevine Srbije na strani sila pobednica Prvog svetskog rata i nadljudske žrtve srpskog naroda da bi zajednički neprijatelj bio poražen.

S druge strane, ne mogu da se setim da sam u bilo kojoj istoriji Prvog svetskog rata pročitao da je Kosovo u njemu igralo bilo kakvu ulogu.

Ne treba da se osvrćemo na ovakve propuste, već da nastavimo sa doslednim sprovođenjem dosadašnje politike.

BOJKOTI ZBOG ZVEZDICE SRBIJA nije imala svog predstavnika na sastanku ministara poljoprivrede na međunarodnom sajmu „Zelena nedelja“ u Berlinu u januaru 2013, jer je Nemačka kosovsku delegaciju tretirala kao „Republiku Kosovo“ i nije podržala preporuku da se uz ime Kosova postavi zvezdica.

U junu prošle godine otkazan je Samit regionalnih lidera u Ohridu, pošto se Srbija, BiH i Rumunija nisu saglasile da bude pozvano i Kosovo, dok su predsednici Albanije i Hrvatske saopštili da neće učestvovati jer Kosovo nije pozvano.

Pre toga, srpski predstavnici napustili su i skup u Sarajevu, jer na tablici koja je predstavljala Kosovo nije bilo fusnote.

SHARE

Оставите одговор