SHARE

PRIŠTINA – Neimenovani nemački diplomata izjavio je za dnevnik “Blic” na albanskom jeziku da Misiju EU na Kosovu treba “okončati što hitnije” i da ovlašćenja Euleksa u borbi protiv korupcije treba da preuzmu kosovske institucije.

Nemačka će, u svetlu najnovije afere o korupciji u Euleksu, sada tražiti ne samo polaganje računa u Briselu, nego u isto vreme i totalnu transformaciju misije Euleksa, kroz dodatno smanjivanje ovlašćenja ove misije i davanja tih ovlašćena kosovskim vlastima, piše list.

Nemacki diplomata je rekao “Blicu” da će se već u novembru delovati u tom pravcu.”Kosovo je država i mi želimo da Priština bude angažovana da se sama bori protiv korupcije.

Specijalni Sud za ratne zlocine delovaće van Kosova, dok će korupcija biti teret kosovskih vlasti i preduslov za integracije u EU.

Nemamo zašto da trošimo novac poreznika za nešto što ne funkcionise.

Zbog toga okončaćemo ovu misiju što hitnije”, rekao je nemacki diplomata za “Blic”.

Kako je preneo prištinski list, bivšem šefu Euleksa Nemcu Berndu Borhardu, Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke i šefica diplomatije EU Ketrin Ešton bili su produžili mandat na Kosovu za još jednu godinu, ali je on dobio uputstvo da se povuče zbog sve uočljivijih problema unutar Euleksa.

Prema navodima tog lista, nakon što su videli da postoji masovni konflikti unutar Euleksa i to posebno između tužilaca misije, o čemu je Borhard obavestio Berlin, on je dobio uputstva da ode sa mesta šefa Misije EU i to što pre, bez obzira što je imao ugovor za još jednu godinu.

Sa dolaskom novog šefa Euleksa, Italijana Gabrijele Maučija, složio se i Berlin zbog činjenice da će nova šefica spoljnih poslova EU biti Italjanka i da “medijski zemljotres” zbog afera Euleks ne dočeka bez šefa misije, piše “Blic” na albanskom.

Pročitajte još:* Koha Ditore: Sudija Euleksa uzeo više od 1.000.000 evra mita! * Tužiteljka Euleksa: Objaviću informacije o Kosovu koje će izazvati potres u EU!* Mediji: Zvaničnici Euleksa uzimali mito?

SHARE

Оставите одговор