Evropski sud za ljudska prava odbacio je tužbu britanskog građanina koji je tražio da mu bude priznato pravo da se šeta nag pod bilo kojim okolnostima.

Stiven Piter Gou, kome je britanska štampa nadenula nadimak „goli šetač“ nakon odluke da prepešači zemljom u Adamovom odelu, osuđen je nekoliko puta u Škotskoj zbog remećenja javnog reda i mira i uvrede sudija pred kojima se redovno pojavljivao „ko od majke rođen“.

Ovaj pobornik „nevinosti ljudskog tela“ proveo je ukupno sedam godina u britanskim zatvorima, najčešće u samici kako ne bi remetio ostale zatvorenike.

Sud u Strazburu, kom se obratio zbog kršenja prava na slobodu izražavanja i prava na privatnost, smatra da su izrečene kazne bile „neosporno prestroge“, ali ističe i „njegovu ličnu odgovornost“.

Zahtevajući od drugih da budu tolerantni prema njemu, Gou je bio dužan da i sam pokaže trpeljivost i razumevanje za mišljenje sugrađana, navodi se u sudskom obrazloženju.“Njegovo ponašanje je suprotno dobrom vaspitanju koje je na snazi u svim modernim demokratskim društvima“, zaključio je sud u Strazburu. Što se poštovanja prava na privatnost tiče, ono ne dozvoljava pojedincima da rade sve i svašta u javnosti, istakle su evropske sudije, ističući da je potrebno pokazati „minimum ozbiljnosti“.

Ostavi poruku