SHARE

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Demokratska stranka (DS) postigle su konačni dogovor o rekonstrukciji pokrajinske vlade, ali u njoj neće biti i Socijaldemokratske stranke jer nema garancija da će u upravljanju pokrajinom doći do suštinskih promena.

I dok LSV i DS očekuju da sednica Skupština Vojvodine, na kojoj će rekonstrukcija biti ozvaničena, bude održana u narednih nekoliko dana, iz SDS poručuju da način na koji su demokrate vodile pregovore svedoči o tome da ta stranka “nažalost, suštinski nije promenila pristup politici” i da se umesto o rešavanju političke krize i problema građana, razgovaralo isključivo o raspodeli funkcija i zadržavanju vlasti.”Termin održavanja sednice zavisi od predsednika skupštine, a kadrovska rešenja za rekonstruisanu vladu saopštiće njen predsednik Bojan Pajtić”, rekao je Tanjugu zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš, dodajući da očekuje da će LSV zadržati sekretarijate za kulturu i informisanje i sport i omladinu, te da će dobiti nadležnosti nad još jednim sekretarijom, a to će najverovatnije biti sekretarijat za poljoprivredu.

Odluku SDS da ne bude deo rekonstruisane pokrajinske vlade, u LSV respektuju, kaže Kostreš i dodaje da bi ” mnogo pomogli da učestvuju u vladi, ali pošto su odlučili kako su odlučili, mi tu odluku poštujemo”.

U Pokrajinskoj vladi pored DS i LSV, svoje predstavnike ima i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) koji najavljuje da će ostati deo vladajuće koalicije u Vojvodini.

Predsednik poslaničkog kluba SVM u pokrajinskoj skupštini Šandor Egereši rekao je da očekuje da će Mihalj Njilaš i dalje ostati pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine i potpredsednik Pokrajinske vlade.”Mi nismo učestvovali u razgovorima o rekonstrukciji vlade, pa samim tim nemamo ni nekog kandidata za novog člana vlade.

Ukoliko budemo pozvani na neke nove razgovore i sastanke na temu rekonstrukcije vlade sigurno ćemo se odazvati, ali iskren da budem ni ne očekujemo takav poziv”, rekao je Egereši.

Rekonstrukcija podrazumeva preraspodelu nadležnosti u okviru vlade Vojvodine tako što će neki sekretarijati koji danas pripadaju DS-u na neki način doći pod kontrolu koalicionih partnera, rekao je predsednik Pokrajinskog odbora DS i potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin Do razgovora o rekonstrukciji pokrajinske vlade, kako je ranije rekao predsednik Bojan Pajtić, došlo je na inicijativu LSV i SDS, koje su, po njemu, predložile da njihova participacija u pokrajinskoj vladi bude povećana, a čemu se DS nije suprostavljala jer su, kako je istakao, u toj stranci svesni da je odnos snaga u pokrajinskom parlamentu promenjen.

Predstavnici opozicionih stranaka u Skupštini Vojvodine, međutin, ne vide ništa dobro u rekonstrukciji vlade i tvrde da ona neće doneti nikakav boljitak građanima Vojvodine i da isključivo služi za ostanak na vlasti aktuelne vladajuće koalicije.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz SNS-a Đorđe Milićević rekao je da je u proteklih nekoliko meseci bilo više najava da će brzo doći do rekonstrukcije vlade, a da se to još nije desilo, te da nije siguran da će se to i sada ostvariti.”Ne vidim šta bi moglo da rekonstruiše ovako lošu Pokrajinsku vladu i šta bi ta rekonstrukcija mogla doneti dobro, jer ako je ova vlada želela da sprovodi neku pozitivnu politiku imala je prilike da to uradi u predhodnih 14 godina pa to nije uradila”, rekao je Milićević, dodajući da će rekonstrukcija doneti samo zadovoljenje ambicija aktuelne pokrajinske vlasti u smislu “podele funkcija i fotelja”.

Predsednik poslaničke grupe DS S u pokrajinskom parlamentu Milenko Jovanov se nada da će se priča o rekonstrukciji Pokrajinske vlade završiti što pre, jer, kako je kazao, pokrajinska vlast je “sama sebe dovela u stanje koje je neizdrživo”. “Činjenica je da smo mi iz DS S-a od početka govorili da će se sve završiti u okviru istih stranaka koje sada imaju vlast.

Ono što je problem kod tog rešenja jeste to da će se nastaviti ista politika sa određenom malom preraspodelom moći, tako da su koalicioni partneri koji su do juče bili manji od makova zrna danas postali veoma glasni i zahtevi i dobiće adekvatnu nagradu zato što će ostati u toj koaliciji”, rekao je Jovanov.

On smatra da u politici rekonstruisane Pokrajinske vlade i u onom što će i kako će raditi neće biti nikakvih promena u odnosu na aktuelnu vladu.

SHARE

Оставите одговор