SHARE

UMOR je jedan od najčešćih faktora koji dovode do saobraćajnih nesreća! Do toga dovode i ozbiljna zadržavanja na graničnim prelazima.

Upozorava ovo direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović i ukazuje da svako čekanje na granici loše utiče na vozače jer izaziva nervozu i pojačava umor. – Zbog toga se mora učiniti nešto da bi se izbegle kolone duge desetine kilometara.

Nesreće najčešće uzrokuje brzina, ali kao bitan faktor treba izdvojiti alkohol, umor i loše puteve – kaže Okanović. – Vozač mora biti psihofizički sposoban za upravljanje vozilom i maksimalno pažljiv ili postaje “tempirana bomba” na putu.

Na putevima u Srbiji ima dosta takozvanih crnih tačaka, koje predstavljaju svakodnevnu pretnju za saobraćaj.

Iako su one same po sebi opasne, dodatno mogu da ugroze bezbednost ako nisu propisno obeležene, odnosno obezbeđene.

Okanović objašnjava da se veliki broj nesreća u Srbiji ne dogodi isključivo zbog greške učesnika u saobraćaju, već i zbog uslova na putevima.

Ipak, tužilaštvo skoro nikada ne pokreće postupak protiv odgovornih u tim situacijama. – Na primer, tokom 2011. godine evidentirano je 14.200 saobraćajnih nesreća sa teškim posledicama, a protiv upravljača puteva pokrenuta su samo tri postupka pred sudom – kaže Okanović. – Od pet do 10 odsto nesreća u Evropi dogodi se zbog loših uslova na putu, zbog čega nadležni odgovaraju pred sudom. Činjenica je da su njihove saobraćajnice u mnogo boljem stanju, ali kod nas putari skoro nikada ne odgovaraju za nesreće.

Inače, aktuelni Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima predviđa da se sprovode duboke analize najtežih nereća.

Međutim to je ostalo samo “mrtvo slovo na papiru”.

Stručnjaci smatraju da bi izmenama novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje je najavljeno za kraj ove godine, odgovorni bili sankcionisani.

SHARE

Оставите одговор