SHARE

Broj građana Španije koji žive u siromaštvu uvećan je za 4,4 miliona otkako je zemlja pala u ekonomsku krizu i sada iznosi 11,7 miliona, što znači da ispod linije siromaštva živi svaki četvrti Španac, navodi se u izveštaju humanitarne organizacije Karitas.

Od tih 11,7 miliona ljudi, 77,1 odsto nije zaposleno, a 61,7 odsto se bori da zadrži krov nad glavom, prenosi agencija Frans pres. Španija je sredinom prošle godine počela da izlazi iz recesije uz postepeni privredni rast, ali i dalje ima stopu nezaposlenosti od 23,7 odsto, jednu od najviših u industrijalizovanom svetu.

Vlada u Madridu za ovu godinu predviđa ekonomski rast od 1,3 odsto, nakon šestogodišnje krize koja je državu dovela na ivicu finansijskog kolapsa. “Ekonomski rast sam po sebi ne dovodi do jednakosti.

Jasno je da je u cilju borbe sa siromaštvom potrebno ojačati socijalnu zaštitu.

Tačno je da postoje programi i planovi… ali ti napori su apsolutno nedovoljni”, rekao je generalni sekretar Karitasa Sebastijan Mora, dodajući da, prema podacima Karitasa, gotovo pola miliona domaćinstava u Španiji nema nikakav izvor prihoda.

Konzervativna vlada premijera Marijana Rahoja sprovodi najoštrije mere štednje otkako se Španija vratila na put demokratije sredinom 1970-ih, u cilju smanjenja ogromnog budžetskog deficita.

SHARE

Оставите одговор