SHARE

Na prehrambenom tržištu Rusije pojavili su se prvi znaci stabilizacije rekao je danas ruskim novinarima potpredsednik vlade Arkadij Dvorkovič po završetku sastanka međuvladine komisije Rusije i Izraela u Jerusalimu On je ukazao na primer svinjetine, koja je po uvođenju sankcija jako poskupela zbog deficita na tražištu, da bi danas, nakon postizanja sporazuma sa preduzećima iz zemalja koje ranije nisu isporučivale na rusko tržište, cene pale u proseku 20 do 30 odsto. “Naravno, uvođenje embarga na uvoz robe iz određenih zemalja i pad kursa rublje doveli su do povećanja tempa rasta cena i veće inflacije.

To je bilo praktično neizbežno u situaciji u kojoj se mi nalazimo”, dodao je Dvorkovič.

Prema njegovim rečima, zamena “sankcionisanih” proizvoda se uspešno zamenjuje iz dva izvora – uvozom iz drugih zemalja i ruskom proizvodnjom, prenela je agencija Tass.

Ta tendencija je bila veoma aktivna u poslednja dva meseca i u pogledu nekih ribljih i nekih mesnih proizvoda, ukazao je on i pomenuo zemlje Latinske Amerike u pogledu mesa. “Za voće i povrće – to su Turska i Izrael.

Osetan rast isporuke je i iz Švajcarske, koja kada su u pitanju sirevi, zamenju Holandiju.

Te zamene uvoza već funkcionišu dobro”, dodao je zamenik premijera. “Što se tiče ruske proizvodnje kao zamene za uvoz, za to je, naravno, potrebno određeno vreme”, ukazao je on.

Dvorkovič glavni efekat zamene uvoza ruskom proizvodnjom očekuje tokom dve do tri godine.

Prema njemu, povećanje konkurencije i obima ponude je osnovni instrument stabilizacije cena u Rusiji.

Prve partije mesnih i mlečnih proizvoda iz Izraela mogu biti isporučene Rusiji već krajem ove godine, ukazao je Dvorkovič.

On je objasnio da se trenutno sprovodi inspekcija niza izraelskih preduzeća za proizvodnju mlečnih proizvoda, pre svega sireva, kao i mesnih proizvoda, kako bi mogli da se isporučuju na rusko tržište, “Smatram da ćemo krajem godine videti prve partije te produkcije i da će naši potrošaci biti zadovoljni”, citirao je Tas Dvorkoviča.

SHARE

Оставите одговор